´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 30

Herniorafie - enciclopedia universala

Herniorafie:  Operatie pentru cura herniei, care se desfasoara sub anestezie locala, locoregionala (peridurala) sau generala, necesitand decat o spitalizare de scurta durata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Herpes - enciclopedia universala

Herpes:  Boala infectioasa, contagioasa si recurenta, cauzata de virusul Herpes simplex. Virusul se transmite prin contact direct cu leziunile. Primo-infectia (primul contact cu virusul) da nastere la reactii inflamatorii (inrosire urmata de vezicule). Virusul ramane apoi prezent in ganglionii nervosi, ceea ce antreneaza reaparitia bolii, intotdeauna in acelasi loc. Acest herpes recurent poate recidiva cu diferite ocazii: scurgerile menstruale si sarcina la femeie, expunerile la soare, o boala infectioasa, un soc emotional, episoade febrile, o depresie imunitara in cazul ambelor sexe. Herpesul bucal este o boala infectioasa este cauzata de virusul Herpes simplex. Prima contaminare are loc in copilarie. Primo-infectia nu genereaza de obicei nici un simptom; ea poate totusi sa se traduca printr-o senzatie de fierbinteala, urmata de o roseata pe care se inalta un manunchi de vezicule dureroase umplute cu un lichid transparent. Aceasta eruptie se localizeaza de cele mai multe ori in jurul gurii si nasului (buton de febra). Veziculele se sparg si lasa in urma lor o crusta galbuie, care cade in mai putin de o saptamana fara a lasa cicatrice. Episoadele recurente sunt intotdeauna vizibile; ele sunt totusi mai putin vizibile decat primo-infectia. Tratamentul consta inainte de toate in aplicarea, de doua ori pe zi, a unor antiseptice locale, care usuca eruptia. Herpesul genital este o boala infectioasa, cauzata de virusul Herpes simplex 2, este o boala cu transmisie sexuala. Frecventa sa este in crestere in lumea intreaga. Primo-infectia este episodul cel mai intens: ea se manifesta prin aparitia, pe organele genitale, uneori si in regiunea anorectala, a unei senzatii de arsura, urmata de aparitia veziculelor care se sparg lasand in loc ulceratii: durerea este vie, exacerbata la contactul cu urina. Acest prim puseu dureaza doua sau trei saptamani. Episoadele recurente sunt mai scurte si mai putin intense. Herpesul genital si, in mai mica masura, cel bucal sunt de temut mai ales la persoanele imuno-deprimate. Tratamentul antiviral cu acilovir este atunci foarte util. In caz de sarcina, herpesul genital al mamei este periculos pentru copil in momentul nasterii, contaminarea riscand sa se produca in timpul expulziei. De aceea un episod intens de herpes recurent poate justifica o cezariana. Diagnosticul de herpes genital se pune pe baza examenului clinic al pacientului si, daca e nevoie, prin izolarea virusului din leziunile vezi-culoase prin cultura speciala; cercetarea anticorpilor antivirali specifici in ser nu are decat o valoare secundara. Ingrijirile antiseptice locale sunt suficiente pentru uscarea leziunilor minime si pentru a evita supra-mfectiile; dar, in cursul recidivelor frecvente, in particular genitale sau anorectale, poate fi prescris un tratament antiviral cu aciclovir.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Herpes circinat - enciclopedia universala

Herpes circinat:  Micoza cutanata cauzata de o ciuperca de tipul Trichophyton. Aceasta afectiune cutanata se manifesta prin pete rosii, cu marginea neta, circulare si care se descuamcaza. Extinderea lor este rapida.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Herteg - enciclopedia universala

Herteg:  1. Titlu purtat in Evul Mediu de un principe, duce. 2. Titlu adaugat de la titulatura domnilor Tarii Romanesti care stapaneau tinuturile Amlasului si Fagarasului din Transilvania;

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 27 28 29

30

31 32 33 »
«

»