´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 33

Hidartroza - enciclopedia universala

Hidartroza:  Efuziune de lichid seros in interiorul unei articulatii. Lichidul seros serveste la lubrifierea interiorului unei articulatii. El este secretat de catre sinoviala (membrana care captuseste fata interna a unei capsule articulare). Hidartroza, impropriu denumita in limbajul curent scurgere de sinovie, poate fi consecutiva unei leziuni traumatice cu o vechime de cateva zile (fractura articulara, entorsa grava, leziune meniscala), unei artroze sau unei boli inflamatorii a articulatiei (poliartrita reumatoida, spondilartrita anchilozanta, condrocalcinoza articulara). O punctionare a articulatiei permite calmarea durerilor pacientului si determinarea cauzei hidartrozei (prin analizarea lichidului seros prelevat astfel), articulatia fiind ulterior tratata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hidradenon - enciclopedia universala

Hidradenon:  Tumora a pielii. de cele mai multe ori benigna, care se dezvolta pe seama glandelor sudoripare. Un hidradenom formeaza un nodul subcutanat de mai pUtin de 2 centimetri lasand sa se scurga un lichid. El se formeaza cel mai des pe pielea capului sau pe fata. Ablatia Chirurgicala, urmata de un examen al tumorii la microscop, permite confirmarea diagnosticului. O recidiva, eventual canceroasa, fiind posibila, se impune supravegherea cicatricei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hidrargirisn - enciclopedia universala

Hidrargirisn:  Intoxicatie cu mercur. Semnele sunt, in principal, neurologice (tulburari psihice, afectare a cerebelului, cu tremuraturi, deteriorare intelectuala) si renale (insuficienta renala). Se incepe prin cautarea cauzei contaminarii, apoi, la spital, medicul administreaza un antidot (dimercaprol, D-pe-nicilamina), medicament care capteaza si elimina mercurul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hidratare - enciclopedia universala

Hidratare:  Introducere terapeutica de apa in organism, pe cale orala sau in perfuzie intravenoasa, cu scopul de a preveni sau de a corecta o deshidratare mentinand sau restabilind un echilibru normal al apei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 30 31 32

33

34 35 36 »
«

»