´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 34

Hidrocefalie - enciclopedia universala

Hidrocefalie:  Crestere a cantitatii de lichid cefalorahidian, provocand o dilatare a cavitatilor encefalului. In general, un obstacol, adesea o tumora, este ceea ce impiedica lichidul din ventricule sa se scurga normal si sa iasa spre meninge (hidrocefalie necomunicanta). Mai rar, hidrocefalia este cauzata de o hipersecretie a ventriculelor sau de un defect de resorbtie de catre meninge (hidrocefalie comunicanta). Primul tratament, la nevoie de urgenta, priveste simptomele si consta intr-o derivatie ventriculara chirurgicala: un cateter (un tub fin) face sa comunice ventriculele cerebrale cu toracele sau cu abdomenul si permite in acest mod lichidului astfel drenat sa se scurga in regiunile in care va fi resorbit. Tratamentul cauzei, daca este posibil, este realizat in cel de al doilea timp (ablatia unei tumori).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hidrocel al vaginalei - enciclopedia universala

Hidrocel al vaginalei:  Efuziune de lichid seros situata intre cele doua foite ale vaginalei testiculare (invelisul seros al testiculului). Un hidrocel al vaginalei survine cel mai des fara o cauza decelabila. Totusi, in cazuri foarte rare, el poate dezvalui un cancer al testiculelor. Nedureros, el se traduce printr-o crestere unilaterala a volumului scrotului. Diagnosticul se pune pe baza unei ecografii a scrotului. Un astfel de hidrocel nu se trateaza decat daca este voluminos sau deranjant. Vindecarea sa se obtine prin excizarea chirurgicala a vaginalei testiculare, care secreta lichidul seros. Dupa interventie, bursa isi regaseste volumul si supletea in doua-trei luni.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hidrocolecist - enciclopedia universala

Hidrocolecist:  Distensie acuta a veziculei biliare, consecutiva unei obstruari a canalului cistic (canalul care leaga vezicula de caile biliare).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hidrocortizon - enciclopedia universala

Hidrocortizon:  Substanta medicamentoasa destinata suplinirii unui deficit in cortizol (hormon steroid secretat de catre glanda corticosuprarenala si participand la metabolismul glucidelor si al lipidelor). Hidrocortizonul poate fi administrat pe cale orala, pe cale intramusculara sau pe cale venoasa. In cursul unei insuficiente suprarenale acute, in care pacientul este afectat de greturi si varsaturi, este necesara administrarea parenterala (pe cale intramusculara sau intravenoasa), de urgenta si in doze foarte mari. Tratamentul substitutiv nu antreneaza nici un fel de efect nedorit deoarece el restabileste un echilibru fiziologic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 31 32 33

34

35 36 37 »
«

»