´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 35

Hidrocutie - enciclopedia universala

Hidrocutie:  Sincopa reflexa provocata de o imersie brusca in apa rece. Acest reflex ia nastere prin contactul pielii cu apa rece, contact care antreneaza o vasoconstrictie (diminuarea calibrului vaselor sangvine) in bulbul rahidian. Acest fenomen, daca este prea brusc, opreste circulatia cerebrala si provoaca sincopa. Subiectul atunci poate cadea vertical cu capul in jos si se poate ineca prin asfixie. Daca subiectul poate fi scos din apa fara intarziere, respiratia gura-la-gura si, eventual, un masaj cardiac intreprins imediat readuc de cele mai multe ori miscarile respiratorii si cardiace. Daca, din contra, subiectul a respirat in apa, trebuie incercata respiratia artificiala prelungita, ca si pentru alti inecati. Este preferabil a ne abtine de la scaldat dupa o masa copioasa sau dupa consumul de bauturi alcoolice, digestia utilizand o parte a capacitatilor energetice ale organismului. Este total nerecomandabil sa te scalzi de mai multe ori consecutiv. Mecanismele termoregulatoare ale organismului se declanseaza, de fapt, rapid (la aproximativ 5 minute dupa ce s-a incheiat o baie), dar nu restabilesc un nou echilibru intre temperatura exterioara si cea a organismului decat dupa aproximativ o ora. Atata vreme cat acest echilibru nu a fost atins exista un risc de hidrocutie. Trebuie evitat sa se intre brusc in apa rece, mai ales dupa o expunere la soare sau dupa un mare efort fizic. In schimb, este recomandat sa-ti umezesti ceafa si partea anterioara a toracelui cu putina apa pentru a pregati corpul pentru baie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hidrofobie - enciclopedia universala

Hidrofobie:  Teama morbida de apa, unul dintre primele semne ale rabiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hidronefroza - enciclopedia universala

Hidronefroza:  Dilatatie acuta sau cronica a calicelor (conducturi renale care culeg urina primitiva a rinichiului) si a bazinetului (segmentul colector format prin reunirea calicelor si care se prelungeste cu uretera). O hidronefroza este consecinta unei retentii de urina cauzate de o ingustare sau de o obstruare a ureterei (conductul care asigura transportul urinei pana in vezica). Ingustarea poate avea ca origine o malformatie congenitala a jonctiunii bazinetului si ureterei, obstructia poate fi consecinta unei boli obstructive (tuberculoza, calcul, tumora a ureterei). Hidronefroza este pusa in evidenta prin dureri de rinichi, chiar printr-o colica nefretica. Tratamentul hidronefrozei este chirurgical: el consta in suprimarea obstacolului responsabil de retentia de urina.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hidropneumatica - enciclopedia universala

Hidropneumatica:  Este o suspensie prin care caroseria nu se sprijina pe arcuri de otel, ci pe perne cu aer. Este folosit in prezent numai de firma Citroen.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 32 33 34

35

36 37 38 »
«

»