´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 36

Hidrosadenita - enciclopedia universala

Hidrosadenita:  Inflamatie acuta sau cronica a glandelor sudoripare. O hidrosadenita poate exista sub doua forme. Forma acuta cu stafilococ auriu, seamana cu un furuncul situat sub axila, pe fata interna a coapsei sau in regiunea genitala. Forma cronica, denumita boala lui Verneuil sau supuratie ano-perineo-fesiera, antreneaza formarea, cel mai des inghinal, pe fese sau pe perineu, a unor placarde fibroase neregulate. Tratamentul hidrosadenitelor, dificil deoarece antibioticele nu sunt eficace, consta in esenta in aplicatii locale de antiseptice; leziunile, atunci cand sunt mari, pot necesita in plus o ablatie chirurgicala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hidroterapie - enciclopedia universala

Hidroterapie:  Tratament prin apa. Hidroterapia imbraca forme foarte diverse: dusuri (entorse, tendinite, hidrartroze articulare sau tendinoase), impachetari umede reci (boli inflamatorii) sau calde (abcese), bai sedative (nevralgii, reumatism), antiseptice (plagi infectate), emoliente (psoriazis), antipruriginoase etc. Baile in piscina faciliteaza reeducarea unor bolnavi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hiena - enciclopedia universala

Hiena:  este probabil animalul cel mai putin placut din savana. Aerul sau prefacut, reputatia de las si obiceiul de a consuma hoituri se afla, in mod evident, la originea lipsei sale de popularitate. Strigatul sau seamana cu un hohot oribil, aducandu-i si numele de hiena razatoare; ea poate sa si latre, sa maraie si chiar sa imite ragetul leului! Mesele sale sunt alcatuite in cea mai mare parte din resturi de animale ucise de lei si gheparzi, resturi pe care si le disputa cu vulturii. Falcile sale au o putere incredibila si ii permit sa sfarame fara nici un fel de greutate oasele de zebra sau de bivol pentru a le manca maduva. Uneori, vaneaza ea insasi; o face in haite, la caderea noptii si isi urmareste prada pe distante foarte lungi. I se intampla chiar sa atace leii! La hiene, contrar multor animale, femelele sunt mai mari decat masculii; de altfel, intotdeauna o femela mai batrana conduce grupul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hieroglifa - enciclopedia universala

Hieroglifa:  Semn din scrierea vechilor egipteni cu o valoare figurativa sau ideografica. Primele hieroglife au fost descifrate de egiptologul francez J.Fr. Champollion.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 33 34 35

36

37 38 39 »
«

»