´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 39

Hiperbilirubinemie - enciclopedia universala

Hiperbilirubinemie:  Crestere a nivelului bilirubinei (pigment galben-brun provenind din degradarea hemoglobinei) in sange. Hiperbilirubinemia poate fi detectata cu ocazia unui examen sangvin sau se traduce printr-un icter atunci cand nivelul bilirubinei este de doua ori mai mare decat cel normal.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hipercalcemie - enciclopedia universala

Hipercalcemie:  Crestere anormala a calcemiei (nivelul de calciu in sange) mai mult de nivelul de 2, 75 milimoli, adica de 110 miligrame, la litru. O hipercalcemie este cauzata, de cele mai multe ori, de ociestere a secretiei glandelor paratiroide, la randul ei legata de un adenom paratiroidian. Hipercalcemia se manifesta prin oboseala, sete intensa, dureri abdominale insotite de greturi si de constipatie, de depresie. Evolutia hipercalcemiei poate sa fie acuta, riscand atunci sa se complice prin tulburari ale starii de constienta si tulburari ale ritmului cardiac, chiar printr-o oprire a inimii, fie cronica, nedand multa vreme nici un semn, dar provocand in continuare o osteoporoza sau complicatii renale: nefrocalcinoza (depozite de multiple microcristale de calciu in parenchimul renal) si calculi ai cailor urinare, care conduc adesea la o insuficienta renala. Este cel al cauzei: ablatia chirurgicala a unui adenom paratiroidian, de cele mai multe ori. Formele trave necesita o spitalizare de urgenta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hipercalciurie - enciclopedia universala

Hipercalciurie:  Cresterea anormala a cantitatii de calciu excretata in urina. O hipercalciurie corespunde unei excretii de mai mult de 7, 5 milimoli, adica de 0, 30 grame pe 24 ore la adult. Ea poate fi consecinta unei cresteri anormale a nivelului calciului sangvin sau unei afectiuni renale. Hipercapnia este un semn de hipoventilatie alveolara (diminuarea intrarilor si iesirilor de aer in alveolele pulmo-nare). Hipoventilatia se observa in caz de insuficienta respiratorie si este asociata, in general, cu o micsorare a concentratiei in oxigen din sange si cu o acidoza respiratorie (cresterea aciditatii sangelui).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hipercolesterolemie - enciclopedia universala

Hipercolesterolemie:  Crestere anormala a colesterolemiei (nivelul de colesterol din sange). Hipercolesterolemia face parte, ca si hipergliceridemia (cresterea nivelului sangvin de trigliceride), dintre hiperlipi-demii (afectiuni caracterizate printr-o crestere a nivelului sangvin al lipidelor). Pentru a stabili diagnosticul, trebuie efectuate cel putin doua dozari ale colesterolului la o luna interval. Se vorbeste de hipercolesterolemie incepand cu nivelul de 6, 5 milimoli, adica 2, 5 grame, pe litru. Evaluarea tine cont de cresterea normala a colesterolemiei cu varsta, cu aproximativ 0, 26 milimoli (adica 0, 1 grame) pe litru pentru fiecare zece ani de viata in plus peste 30 ani. Chiar daca pe termen scurt hipercolesterolemia nu provoaca nici un simptom, prin trecerea anilor ea se complica prin ateroscleroza (ingrosarea peretilor arterelor). in cazuri limitate, se dozeaza separat cele doua varietati de colesterol: HDL colesterolul care protejeaza impotriva riscului bolilor coronariene si LDL colesterolul care, din contra, creste acest risc. Acesta consta in reducerea, chiar in suprimarea, consumului de alimente bogate in colesterol: ouale (galbenusul, mai ales), organele, carnurile grase, mezelurile si untul. In plus, trebuie diminuat consumul de acizi grasi saturati de origine animala in favoarea acizilor grasi nesaturati, continuti in ulei de masline, de floarea soarelui, de porumb, de arahide, in margarina de floarea soarelui sau de porumb si in peste. Daca, dupa un regim de trei luni, colesterolemia ramane foarte ridicata, este prescris un medicament, in general un fibrat sau un inhibitor al unei enzime, HMG-CoA reductaza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 36 37 38

39

40 41 42 »
«

»