´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 41

Hiperhidroza - enciclopedia universala

Hiperhidroza:  Crestere anormala a secretiei de transpiratie de catre piele. Hiperhidrozele pot fi generalizate sau localizate. Hiperhidrozele generalizate sunt de cele mai multe ori fara cauza cunoscuta. Totusi, ele sunt uneori un semn de boala hormonala (hipertiroidie, diabet) sau infectioasa (tuberculoza, bruceloza) sau unei leziuni a hipotalamusului. Hiperhidrozele localizate sunt favorizate de stres si de caldura; hiperhidrozele axilare ating mai ales femeile; hiperhidroza palmoplantara, care afecteaza palmele mainilor si plantele picioarelor, incepe la pubertate si se atenueaza dupa 40 ani. Tratamentul hiperhidrozei este intai de toate cel al unei eventuale cauze. Alte cazuri, daca sunt benigne, nu necesita decat aplicarea locala a badijonarilor cu saruri de aluminiu sau cu preparate pe baza de formol, iritante totusi dupa o folosire indelungata. Tratamentul cazurilor celor mai deranjante este ionoforeza (tehnica ce consta in inmuierea mainilor si/sau picioarelor in apa obisnuita traversata de un curent special care antreneaza difuzia ionilor prin piele), practicata de 3 ori pe saptamana timp de doua sau trei saptamani apoi, mai distantate in timp, pe inca o durata de cateva saptamani, chiar luni. Este posibil ca acest tratament sa fie urmat la domiciliul pacientului, in caz de hiperhidroza a axilelor, se poate realiza un pelaj chirurgical al glandelor sudoripare (ablatia unei mari zone cutanate). Mai sunt posibile inca si alte metode, dar de eficacitate variabila si aflandu-se la originea unor efecte nedorite: medicamentele anticolinergice (risc de somnolenta, de uscaciune a gurii, de tulburari vizuale); ablatia chirurgicala a nervilor simpatici responsabili de declansarea transpiratiei, provocatoare a opririi sudatiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hiperkaliemie - enciclopedia universala

Hiperkaliemie:  Crestere anormala a potasemiei (nivelul de potasiu din sange) peste valoarea de 5 milimoli pe litru. Hiperkaliemia are drept cauza principala insuficienta renala, acuta sau cronica. Hiperkaliemiile importante sunt sursa a complicatiilor musculare (oboseala, chiar paralizie) si cardiace (tulburari ale ritmului, chiar stop cardiac). Tratamentul consta in controlul aporturilor alimentare in potasiu (legume si fructe uscate sau proaspete, carne si pasari, ciocolata), asociat, la nevoie, unor medicamente hipokalemiante ca polistiren sulfonatul de sodiu. In formele foarte grave, doar o hemodializa (filtrarea sangelui printr-o membrana semiperme-abila), practicata de urgenta, permite scoaterea rapida a unei mari cantitati de potasiu plasmatic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hiperlipidemie - enciclopedia universala

Hiperlipidemie:  Cresterea anormala a nivelului de lipide in sange. Printre clasificarile existente ale hiperlipidemiilor, cea mai uzitata este cea a lui DeGennes. care nu tine cont decat de cresterile nivelului sangvin de colesterol (hipercoles-terolemii) si de trigliceride (hipertrigliceridemii) si cuprinde 3 grupe de afectiuni: hipercolesterolemiile, ereditare sau dobandite; hipertrigliceridemiile, favorizate de un consum excesiv de alcool, de glucide sau de calorii (exces ponderal); hiperlipidemiile mixte, asociatii ale celor doua precedente, in plus, o hiperlipidemie poate fi cauzata de alte afectiuni: diabet zaharat, boli ale glandei tiroide, boli renale, boli hepatobiliare; pilula contraceptiva poate fi, de asemenea, o cauza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hiperlordoza - enciclopedia universala

Hiperlordoza:  Exagerare a lordozei (curbura fiziologica a coloanei vertebrale) spre fata, la nivelul regiunii lombare, formand o cambrura excesiva a rinichilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 38 39 40

41

42 43 44 »
«

»