´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 42

Hipermelanoza - enciclopedia universala

Hipermelanoza:  Accentuare anormala a pigmentarii pielii, localizata sau generalizata, prin cresterea cantitatii de melanina pe care o contine.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hipermetropie - enciclopedia universala

Hipermetropie:  Anomalie de refractie oculara care se traduce printr-o deranjare a vederii de aproape. In hipermetropie, ochiul este "prea scurt": imaginea se formeaza in spatele retinei. Daca hipermetropia este usoara, acomodarea cristalinului poate fi suficienta pentru readucerea imaginii pe retina asigurand o vedere corecta. Dar vederea de aproape reclama un efort de acomodare suplimentar, care nu este intotdeauna posibil. O hipermetropie se corecteaza purtand ochelari, care fac sa convearga razele pe retina (lentile convergente sau pozitive). La adult, aplicarea sticlelor de contact (lentile) este posibila, dar este totusi mult mai putin satisfacatoare decat in cazul corectarii miopiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hipernatremie - enciclopedia universala

Hipernatremie:  Crestere a natremiei (nivelul de sodiu in plasma sangvina) la o valoare mai mare decat 145 milimoli pe litru. O hipernatremie traduce o dehidratare, la randul ei cauzata de un aport hidric insuficient sau de o pierdere renala (diabet insipid. de exemplu) sau cutanate (transpiratie abundenta, arsuri intinse). Ea antreneaza tulburari neurologice: confuzie sau obnubilatie mintale, iritabilitate neuromusculara (secuse neuromusculare, chiar convulsii), coma. Hipernatremia se corecteaza printr-un aport de apa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hiperostoza - enciclopedia universala

Hiperostoza:  Producere excesiva, localizata sau difuza, de tesut osos. Hiperostozele au cauze multiple, incepand de la calusul osos supraabundent care se dezvolta dupa o fractura pana la hiperostozele generalizate de origine genetica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 39 40 41

42

43 44 45 »
«

»