´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 44

Hiperprolactinemie - enciclopedia universala

Hiperprolactinemie:  Afectiune caracterizata printr-o crestere a nivelului sangvin de prolactina (hormon secretat de catre antehipofiza si avand un rol in producerea secretiei lactate la femeie, precum si in reproductie si in crestere). Secretia de prolactina poate fi crescuta in numeroase circumstante. Cel mai des este vorba de luarea unui medicament; ea poate de asemenea sa fie cauzata de o anomalie metabolica precum insuficienta renala cronica sau hipotiroidia. In sfarsit, hipofiza poate fi sediul unui adenom sau al unei tumori. Cresterea nivelului sangvin de prolactina micsoreaza in mod variabil secretia de gonadotrofine (hormoni care stimuleaza celulele sexuale). Acest fenomen antreneaza la femeie absenta scurgerilor menstruale sau tulburari de menstruatie si o scurgere de lapte prin mameloane, precum si o eventuala sterilitate. La barbat, hiperprolactinemia antreneaza aparitia unei sterilitati cu o scadere a libidoului. In toate cazurile, compresia locala de catre adenom a structurilor invecinate poate antrena dureri de cap, o reducere a campului vizual sau a acuitatii vizuale, un hipopituitarism (deficit in hormonii hipofizari) complet sau disociat traducandu-se printr-o paloare, o astenie, o depilare. Acesta este mai ales medical: oprirea luarii unui medicament, tratarea unei hipotiroidii, luarea de medicamente care diminueaza nivelul de prolactina si dimensiunile adenomului. In caz de esec, tratamentul poate fi chirurgical (ablatia adenomului).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hiperproteinemie - enciclopedia universala

Hiperproteinemie:  Crestere anormala a proteine-miei (nivelul proteinelor in sange) peste valoarea de 80 grame la litru. O hiperproteinemie poate fi consecutiva unei deshidratari (aport insuficient de apa, diaree, varsaturi, arsuri) sau producerii de catre organism, a unei cantitati masive de imunoglobulina anormala, ca cea care se produce in cursul anumitor boli (mielom multiplu, macroglobulinemia lui Waldenstrom). Tratamentul hiperproteinemiei este cel al bolii in cauza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hipersensibilitate - enciclopedia universala

Hipersensibilitate:  Reactie imunitara excesiva responsabila de tulburari si de leziuni la un individ sensibilizat la un antigen. Hipersensibilitatea este o reactie exagerata de aparare a organismului impotriva unui antigen dat, recunoscut de catre anticorpi deoarece el fusese deja o prima data in contact cu organismul. Se deosebesc patru tipuri de hipersensibilitate. Tipul I, sau anajilaxia ori hipersensibilitatea imediata, survine la cateva minute dupa contactul cu antigenul sub forma unei urticarii, unui astm, unui edem al lui Quincke sau a unui soc anafilactic. Tipul II, sau hipersensibilitatea citotoxica, corespunde distrugerii celulelor organismului prin mecanisme auto-imunc sau prin tratamente (unele medicamente antibiotice, antipaludice sau antihipertensoare). Tipul III, sau hipersensibilitatea semiintarziatd, este caracterizat prin depunerea anticorpilor asociati cu antigenele lor pe peretii vaselor, unde dau nastere la leziuni (alveolita alergica, de exemplu). Tipul IV, sau hipersensibilitatea intarziata, provoaca reactii inflamatorii importante (eczema de contact, alergii microbiene, ca de exemplu alergia tuberculinica).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hipersialoree - enciclopedia universala

Hipersialoree:  Secrctie excesiva de saliva. Cauzele hipersialoreei sunt numeroase: leziune a gurii si a faringelui, angina, stomatita, leziune a esofagului (tumori in particular), boli neurologice (boala lui Parkinson, nevralgie faciala) etc. Hipersialoreea care se manifesta in timpul sarcinii are un mecanism prost cunoscut. Tratamentul depinde de cauza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 41 42 43

44

45 46 47 »
«

»