´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 46

Hipertermie - enciclopedia universala

Hipertermie:  Crestere a temperaturii corpului peste valoarea sa normala (de 37°C la fiinta umana). hipertermie survine atunci cand producerea de caldura de catre corp, rezultand din activitatea metabolica a organismului, depaseste capacitatile sale de eliminare. O hipertermie grava este insotita de tulburari cardiovasculare, respiratorii, neurologice si metabolice, uneori de tulburari ale coagularii, de probleme renale sau hepatice sau de rabdomioliza (distrugerea muschilor striati). La copil, ea poate fi sursa unor convulsii. O hipertermie grava constituie intotdeauna o urgenta. Tratamentul consta in administrarea de medicamente antipiretice (contra febrei), miorelaxante in caz de rigiditate musculara anormala si o racire externa (punga cu gheata pe piele, impachetari umede la o temperatura mai joasa decat cea a corpului), chiar una interna (perfuzie, spalaturi).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hipertiroidie - enciclopedia universala

Hipertiroidie:  Afectiune caracterizata printr-un exces de hormoni tiroidieni. Cauzele cele mai frecvente ale unei hipertiroidii sunt boala lui Basedow, de origine autoimuna, o supraincarcare cu iod, in mod obisnuit de origine medicamentoasa, si un nodul tiroidian sau o gusa (faza initiala a unei tiroidite subacute). Simptomele cuprind o tremuratura a extremitatilor, o tahicardie, o senzatie de caldura excesiva si o pierdere in greutate. Tratamentul depinde esentialmente de cauza: chirurgie (ablatia partiala a tiroidei), administrarea de antitiroidiene de sinteza, injectarea unei doze unice de iod radioactiv 131.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hipertonie musculara - enciclopedia universala

Hipertonie musculara:  Exagerare permanenta a tonusului muscular (gradul de rezistenta a unui muschi striat in stare de repaus), de origine neurologica. Hipertonia este consecutiva unei leziuni a sistemului nervos central, a carei cauza poate fi diversa (tumorala, vasculara, degenerativa). Ea poate lua doua forme. Hipertonia piramidala, numita , yi hipertonie spastica sau spasticitate, este consecinta unei leziuni a caii piramidale (fasciculul de fibre nervoase care comanda miscarile voluntare). Hipertonia extrapiramidala, sau hipertonia plastica, este consecinta unei proaste functionari a sistemului nervos extrapiramidal, care comanda tonusul muscular si posturile corpului. Ea face parte dintr-un ansamblu de semne denumit sindrom extrapiramidal, a carui cauza tipica este boala lui Parkinson. Tratamentul este cel al bolii pentru care hipertonia constituie un semn.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hipertricoza - enciclopedia universala

Hipertricoza:  Crestere a pilozitatii, localizata sau generalizata. Spre deosebire de hirsutism, hipertricozele apar in locuri dotate in mod normal cu pilozitate. Hipertricozele sunt congenitale sau dobandite. Formele congenitale, uneori ereditare, apar din copilarie. Formele dobandite sunt puse pe seama unor medicamente (minoxidil, ciclosporina, hidan-toin), unor carente, unor cancere sau unor boli metabolice (porfirii). Tratamentul e. ste cel al bolii responsabile, daca este posibil, asociat eventual cu o epilare electrica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 43 44 45

46

47 48 49 »
«

»