´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 47

Hipertrigliceridemie - enciclopedia universala

Hipertrigliceridemie:  Crestere a nivelului de trigliceride in serul sangvin deasupra valorii de 2, 3 milimoli, adica de 2 grame, la litru. O hipertrigliceridemie poate Fi primitiva, consecutiva unei dereglari a sintezei sau a degradarii lipo-proteinelor. O hipertrigliceridemie poate, de asemenea, sa fie consecutiva unei alte afectiuni (diabet zaharat, insuficienta renala, sindrom nefrotic, alcoolism, hepatita acuta etc.) sau indusa de stres. Tratamentul unei hipertrigliceridemii trebuie sa fie mai intai de toate dietetic: regim normolipidic (diminuarea aporturilor alimentare in trigliceride, prezente mai ales in alcool si in feculente) in majoritatea cazurilor, reducerea aportului in anumite zaharuri, de alcool si de tutun. In caz de obezitate, o pierdere in greutate este indispensabila. Cel mai des este recomandata o activitate fizica regulata si progresiva. Tratamentul unei boli subiacente (diabet etc.) trebuie, de asemenea, sa fie intreprins. In afara unor forme primitive (hiperchilomicronemie, de exemplu) care trebuie sa fie tratate din oficiu, un tratament medicamentos pe baza de hipolipemiante (fibrati, uleiuri de peste) nu trebuie sa fie intreprins decat dupa esecul unui regim corector urmat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hiperuricemie - enciclopedia universala

Hiperuricemie:  Crestere a nivelului de acid uric in sange. Hiperuricemia este urmarea unei perturbatii adesea ereditare a metabolismului bazelor purinice (substante azotate care intra in compozitia nucleotidelor, elementele constitutive al ADN -ului) sau unui regim alimentar prea bogat in purine (momite de vitel, ficat, rinichi, creier, sardele, heringi). Hiperuricemia antreneaza formarea in articulatii, rinichi si sub piele a unor depozite de urati (saruri de acid uric), care provoaca guta si calculii urinari. Tratamentul ei consta, pe de o parte, intr-un regim alimentar lipsit de purine, pe de alta parte, in luarea de medicamente hipouricemiante.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hipervitaminoza - enciclopedia universala

Hipervitaminoza:  Orice afectiunc legata de prezenta in exces a unor vitamine in organism. Principalele hipervitaminoze privesc vitaminele A si D Ele sunt urmarea, in principal, a unor intoxicatii de origine medicamentoasa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hipnotic - enciclopedia universala

Hipnotic:  Substanta medicamentoasa capabila sa provoace somn. Orice substanta are propriile ei efecte nedorite, dar exista si riscuri obisnuite. Somnolenta poate provoca accidente in caz de conducere a unui vehicul. Pericolele legate de luarea acestor medicamente sunt mai mari in caz de afectiune respiratorie (depresie respiratorie) si la subiectii in varsta, care sunt sensibili in mod deosebit la hipnotice (excitatie paradoxala, confuzie mintala). Se pot produce o obisnuinta si o dependenta, chiar o adevarata toxicomanie, mai ales in cazul barbituricelor si benzo-diazepinelor. Hipnoticele sunt interzise Ia copiii mici, deoarece ele sunt suspectate de a fi responsabile de cazurile de moarte subita a sugarului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 44 45 46

47

48 49 50 »
«

»