Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 5

Hamangia - enciclopedia universala

Hamangia:  Cultura materiala din neoliticul timpuriu si mijlociu, raspandita in Dobrogea, sud-estul Munteniei, nord-estul si estul Bulgariei. Se remarca printr-o bogata serie de figurine antropomorfe (Ganditorul si perechea lui).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hamsterul - enciclopedia universala

Hamsterul:  este un animal nocturn si foarte activ care traieste 2 sau 3 ani. Pentru ca este omnivor, poti sa-l hranesti foarte usor! In plus, ca sa-ti aduci unul la tine acasa, iti ajunge o cusca in care sa-l adapostesti, un biberon vertical din care sa bea apa, o roata ca sa se joace, rumegus pentru un asternut si putin bumbac sau material textil din care sa-si faca un cuib moale. Hamsterul este capabil sa se reproduca de la varsta de 2 luni; sezonul de imperechere se intinde din mai pana in septembrie. Gestatia este foarte scurta: femela hamster isi poarta cei 5-9 pui timp de 15 sau 16 zile; ea are nu mai putin de 8-10 nasteri pe an! In timpul gestatiei si al nasterii mama trebuie izolata, caci la hamster canibalismul este frecvent si masculul are tendinta sa-si rontaie progenitura. In natura, hamsterul este, de altfel, un solitar. Iarna nu trebuie deranjat prea mult, deoarece hiberneaza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Handicapurile motorii - enciclopedia universala

Handicapurile motorii:  Caracterizate printr-o disfunctic sau printr-o reducere a activitatii fizice a unui individ (absenta mobilitatii, miscari parazite), handicapurile motorii afecteaza membrele, trunchiul sau capul. Ele constituie rangul al doilea in estimarile consacrate privind handicapurile severe la tineri. La copil, handicapurile motorii provin dintr-o malformatie congenitala si sunt consecinta unei leziuni cerebrale sau unei atingeri a maduvei spinarii survenita inainte, in timpul sau dupa nastere. Este vorba fie de absenta unei parti sau a totalitatii unui membru (agenezie), fie de pierderea totala sau partiala a motricitatii prin afectarea muschilor (miopatie) sau a nervilor care comanda muschii, fie de miscari anormale, fie de atingeri articulare. Handicapurile motorii dobandite mai tarziu afecteaza copiii si adultii si sunt consecutive unor accidente sau boli in tarile industrializate, accidentele de masina si de motocicleta (frecvente la tineri) sunt responsabile de amputatii, de paralizii, de incapacitati de control, de handicapuri grave in urma unor fracturi multiple asociate sau nu unor leziuni viscerale. Creierul sau maduva spinarii pot fi atinse, iar o leziune pe traiectul nervului sciatic intre maduva spinarii si muschi poate provoca o sciatica paralizanta. Atingerile articulare (poliartrite, artroza) sunt, de asemenea, responsabile de deficientele motorii. Acesta consta in reconstituirea integritatii fizice a subiectului printr-o interventie chirurgicala, in efectuarea unei reeducari motorii pentru a reduce importanta miscarilor anormale sau in compensarea absentei unui membru printr-o proteza, care il inlocuieste in totalitate, sau unei orteze, care se adapteaza pe membrul mutilat. Dezvoltarea ajutoarelor tehnice, multumita domoticii si creatiei de roboti, permite un control al mediului de la domiciliu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Handicapurile senzoriale - enciclopedia universala

Handicapurile senzoriale:  Afecteaza vederea si auzul (aproximativ 70 milioane de indivizi din intreaga lume. Deficientele vizuale cuprind indeosebi atingerile de acuitate vizuala (cecitate sau scaderea acuitatii vizuale), falgustarile campului vizual si atingerile pleoapelor si ale muschilor oculomotori. Deficientele auditive se caracterizeaza printr-o acuitate auditiva insuficienta. Cauzele handicapurilor senzoriale sunt variate: accidente, infectii, atingeri congenitale sau foarte precoce. Factori specifici pot, de asemenea, sa intervina in geneza Mor astfel de deficiente. Astfel, foamea, lipsa de oxigen fi epidemiile proprii tarilor in curs de dezvoltare cauzeaza handicapuri vizuale grave. Este de fiecare data cel al cauzei. In plus, se cauta compensarea deficientei: proteze auditive si vizuale (ochelari si lupe), implanturi cohleare, ajutoare tehnice (utilizarea microordinatoarelor capabile sa transpuna scrisul obisnuit in scrisul Braille sau sa sintetizeze vocea, subtitrarea emisiunilor televizate).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 2 3 4

5

6 7 8 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct