Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 50

Hipodermita - enciclopedia universala

Hipodermita:  Inflamatie acuta a hipodermului. Hipodermitele se manifesta prin aparitia de noduli subcutanati durerosi si de culoare rosie-violacee, adesea simetrici, pe gambe. Tratamentul hipodermitelor e. ste cel al cauzei lor, asociat cu odihna la pat si administrarea de antiinflamatoare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hipofiza - enciclopedia universala

Hipofiza:  Mica glanda endocrina (care secreta hormoni) legata de partea anterioara a creierului. Hipofiza este situata sub hipotalamus, de care este suspendata printr-o mica tija, tija pituitara (sau hipofizara). Deasupra si in fata hipofizei se gaseste chiasma optica, continand fibrele nervoase venite de la cele doua retine. Structura interna a hipofizei se compune din doua portiuni, separate una de alta, functionand independent: antehipofiza in fata si posthipofiza in spate. Antehipofiza produce 5 hormoni: tireotrofina (TSH), corticotrofina (ACTH.), gonadotrofinele (FSH si LH) si somatotrofina (STH), responsabila de crestere la copil. Acesti hormoni se mai numesc si stimuline. Aceste secretii sunt Ia randul lor comandate de catre hormonii hipotalamusului. Antehipofiza secreta, de asemenea, prolactina (responsabila de lactatie la femeie). Posthipofiza serveste drept loc de stocare provizorie a doi hormoni ai hipotalamusului, hormonul antidiuretic, sau ADH (care impiedica eliminarea apei de catre rinichi atunci cand ea nu se afla in destula cantitate in organism), si citocina (care stimuleaza contractiile uterului la femeie in timpul nasterii). Pentru a studia hipofiza, se practica dozari sangvine ale hormonilor si examene radiologice (scaner, imagerie prin rezonanta magnetica). O radiografie a craniului poate pune in evidenta o marire a seii turcesti, semn al unei tumori. Hipofiza poate fi sediul tumorilor, in general benigne (adenom hipofizar, craniofaringiom). O tumora poate secreta in mod exagerat hormoni (hiperprolactinemie cu secretarea laptelui de catre san, acromegalie datorata somatotrofinei - cu hipertrofierea organelor; si invers, o tumora, prin neproducerea secretiilor (adenom cromofob), poate provoca o diminuare a secretiilor hormonale normale, ceea ce se numeste un hipopituitarism - sau o insuficienta antehipofizara, cauza a intarzierilor de crestere si a deficitelor in hormoni sexuali. Hipofiza, atunci cand este sediul unei tumori, poate, de asemenea, sa comprime chiasma optica si sa provoace o hemianopsie bitemporala: subiectul nu mai are vedere a partilor laterale, ca si cum ar avea ochelari de cal. Tratamentul tumorilor hipofizare este hipo-fizectomia (ablatia hipofizei), pe cale transcraniana sau transnazala, si radioterapia.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hipoglicemiant - enciclopedia universala

Hipoglicemiant:  Substanta capabila sa diminueze nivelul de glucoza din sange (glicemie). Efectul hipoglicemiant este adesea un efect nedorit al unei substante (in principal, alcoolul). In schimb, medicamentele hipoglicemiante, ca insulina si antidiabeticele orale, sunt utilizate pentru tratarea diabetului (boala in care glicemia este crescuta). Antidiabeticele orale sunt indicate in cursul diabetelor neinsulinodependente, cand regimul alimentar este insuficient. Exista numeroase contraindicatii, variabile dupa produs (insuficienta renala, hepatica, cardiaca sau respiratorie; alcoolism, sarcina), si interactiuni (cu alcoolul, cu antiinflamatoarele etc.). Luarea de antidiabetice orale impune o supraveghere stransa din cauza efectelor nedorite, care pot fi grave: hipoglicemie cu sulfamidele, acidoza lactica (exces de acid lactic in organsim) cu biguanidele. Insulina este indicata, in principal, in cursul diabetului insulinodependent. Vitala in acest caz, ea este administrata prin injectii subcutane.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hipoglicemie - enciclopedia universala

Hipoglicemie:  Diminuare anormala si importanta a glicemiei (nivelul glucozei sangvine) sub 2, 4 milimoli, adica 0, 45 grame, la litru. Absorbtia de zahar, in prea mare cantitate si prea rapida, poate provoca o secretie excesiva de insulina, la randul ei responsabila de o hipoglicemie zisa functionala; aceasta survine dupa masa, niciodata pe nemancate. Hipoglicemiile organice (consecutive unei leziuni a unui organ), mai rare, se observa in caz de insulinom (tumora a pancreasului secretand insulina) sau de insuficienta suprarenala. Acestea survin pe nemancate, la distanta de luarea mesei sau in cursul exercitiilor fizice intense. In sfarsit, o hipoglicemie poate fi provocata de o intoxicatie cu un medicament (insulina, sulfamide, dextropropoxifen, aspirina in doze mari) sau printr-o absorbtie excesiva de alcool. O hipoglicemie se traduce prin palpitatii, transpiratii, o senzatie de foame imperioasa, o paloare, dificultati de concentrare intelectuala, tulburari ale starii de spirit si ale caracterului, tremuraturi si tulburari vizuale. Mai rar, ea poate provoca tulburari ale starii de constienta, chiar o coma. O hipokaliemie este de cele mai multe ori urmarea unor pierderi digestive de potasiu, prin diaree prelungita, vome repetate sau abuz de laxative iritante, dar ea mai poate fi provocata prin luarea de medicamente diuretice hipo-kaliemiante, de o boala hormonala (hiperaldosteronism, hipercorticism), o alcaloza (alcalinitate excesiva a lichidelor organismului). O hipokaliemie se manifesta mai ales prin tulburari neuromusculare, mergand de la slabiciune la paralizie musculara, si, atunci cand este importanta, prin tulburari ale ritmului cardiac, uneori prin pierderea constientei, mai rar prin paralizii. Tratamentul este un regim alimentar bogat in potasiu (legume, fructe, carnuri), la nevoie completat cu comprimate, chiar cu perfuzii, de saruri de potasiu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 47 48 49

50

51 52 53 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct