´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 51

Hipolipemiant - enciclopedia universala

Hipolipemiant:  Medicament capabil sa micsoreze o hiperlipidemie (cresterea nivelului de lipide in sange).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hipomanie - enciclopedia universala

Hipomanie:  Stare de excitatie trecatoare sau durabila care se manifesta printr-o hiperactivitate, printr-o stare de spirit exuberanta si printr-o multime de cuvinte. Hipomania poate reprezenta o forma atenuata a fazei de manie in psihoza maniacodepresiva. Ea poate, de asemenea, sa fie cauzata de unele intoxicatii (alcool, psihostimulante, corticosteroizi).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hipomelanoza - enciclopedia universala

Hipomelanoza:  Diminuare anormala, locala sau generalizata, a pigmentarii pielii prin diminuarea cantitatii de melanina pe care o contine. Hipomelanozele sunt uneori de origine genetica, ca albinismul si piebaldismul (suvita de par frontala de culoare alba). Ele pot si sa fie dobandite: agresiunea caldurii, a frigului sau a unei substante chimice, o boala a pielii (lepra, sifilis, pityriazis verzicolor), o boala hormonala (diabet), o carenta alimentara. Singurul tratament este cel al cauzei, atunci cand este posibil.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hiponatremie - enciclopedia universala

Hiponatremie:  Diminuare a natremiei (nivelul de sodiu din plasma) la o valoare mai mica de 135 milimoli pe litru. O hiponatremie traduce o hiperhidratare, ea insasi consecinta unei retentii de apa (insuficienta renala, insuficienta cardiaca, ciroza hepatica, hipersecretie de hormon antidiuretic) sau unor pierderi de sodiu (pierderi digestive prin varsaturi sau diaree, pierderi cutanate prin arsuri sau insuficienta suprarenaliana). O hiponatremie poate provoca tulburari digestive (dezgust fata de apa, apoi greturi si varsaturi) si mai ales neurologice (mergand de la simpla confuzie mintala la coma). Tratamentul sau depinde de afectiunea in cauza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 48 49 50

51

52 53 54 »
«

»