´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 53

Hipopotamul - enciclopedia universala

Hipopotamul:  este un mamifer amfibiu de circa 4 metri lungime si care poate cantari pana la 4 tone. El traieste in grupuri de 20 pana la 100 de indivizi, dominate de un mascul. Isi petrece ziua dormind sau odihnindu-se in raurile Africii. Noaptea paraseste apa pentru a merge sa pasca ierburi proaspete pe pajistile din imprejurimi. El se poate ascunde aproape in intregime sub apa, nelasand la suprafata decat narile, ochii si urechile. Poate astfel sa miroasa, sa vada si sa auda tot ce se petrece deasupra apei fara sa fie descoperit. El este ca un peste in apa, dar poate fi deopotriva de agil si pe uscat (poate sa alerge cu o viteza de 30 km/h). Enormii sai canini inferiori sunt din fildes; si-i arata cu regularitate, in timpul faimoaselor lui cascaturi! Sunt niste arme redutabile, pe care masculii le utilizeaza in luptele dintre ei ce au loc in perioada de imperechere. Imperecherea are loc in apa. Femela naste pe uscat, dar foarte repede mama si puiul se regasesc in apa. De altfel, ea isi alapteaza micutul tot sub apa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hipoproteinemie - enciclopedia universala

Hipoproteinemie:  Diminuare anormala a pro-teinemiei (nivelul proteinelor in sange) sub valoarea de 60 grame pe litru. O hipoproteinemie poate fi cauzata de o carenta alimentara in proteine (kwashiorkor), de o boala digestiva care diminueaza absorbtia alimentelor (intoleranta la gluten), de o insuficienta a sintezei proteinelor (insuficienta hepatica severa) sau de o pierdere a proteinelor (prin hemoragie, arsuri intinse, abuz de laxative iritante, sau din cauza unui sindrom nefrotic). Ea se manifesta printr-o topire a muschilor si prin aparitia de edeme. Tratamentul sau este cel al bolii in cauza.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hipospadias - enciclopedia universala

Hipospadias:  Malformatie congenitala in care meatul uretral (orificiul extern al uretrei) este situat pe partea interna a penisului. Meatul uretral poate sa se deschida la diferite niveluri ale uretrei. Hipospadiasul se numeste balanic cand se deschide sub gland, penian cand se deschide la mijlocul penisului si penoscrotal cand se deschide la unghiul penisului cu scrotul. Tratamentul hipospadiasului consta in reconstruirea chirurgicala a uretrei utilizand piele a preputului, penisului sau scrotului pentru a repune meatul uretral cat mai aproape posibil de gland.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hipotalamic - enciclopedia universala

Hipotalamic:  Hormon secretat de catre hipotalamus si destinat reglarii productiei de hormoni hipofizari.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 50 51 52

53

54 55 56 »
«

»