Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 54

Hipotalamus - enciclopedia universala

Hipotalamus:  Regiune centrala a diencefalului situata la baza creierului, sub talamus si deasupra hipofizei, care este legata de el cu o tija, tija pituitara. Hipotalamusul asigura un dublu rol de control al secretiilor hormonale hipofizare si de control al activitatii sistemului nervos vegetativ. Hipotalamusul secreta doi hormoni care sunt stocati in hipofiza inainte de a fi eliberati in sange: hormonul antidiuretic, sau vasopresina. care impiedica apa din organism sa fie pierduta in prea mare cantitate in urina, si ocitocina, care stimuleaza contractiile uterine in cursul nasterii. Hipotalamusul secreta, de asemenea, liberine, hormoni care controleaza secretiile antehipofizei. Alt rol al hipotalamusului consta in a actiona asupra functionarii viscerelor (viata vegetativa), de exemplu intervenind asupra ritmului cardiac sau respirator. Hipotalamusul controleaza, de asemenea, senzatiile de foame si de satietate, deci prizele alimentare, precum si termoreglarea. Patologia hipotalamusului este legata de cea hipofizei si poate sa se traduca prin tulburari diverse ale functionarii hormonale. Simptomele revelatoare ale unei opriri a secretiilor hipotalamice sunt legate de marimea tumorii sau de deficitul hormonal (ca paloarea, astenia, absenta scurgerilor menstruale, depilarea). Tratamentul este rareori chirurgical cand atingerea hipotalamica este importanta, ci mai curand medicamentos sau radioterapie. In toate cazurile, un tratament hormonal substitutiv este necesar pentru a corecta hipopituitarismul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hipotensiune arteriala - enciclopedia universala

Hipotensiune arteriala:  Diminuare a tensiunii arteriale. Hipotensiunea arteriala este caracterizata prin scaderea presiunii sistolice sub 10 centimetri de mercur. Unele persoane avand un sistem cardiovascular normal au totusi o tensiune arteriala mai mica decat media (aceasta fiind in relatie cu fiecare varsta a vietii). Termenul de hipotensiune arteriala este, in general, rezervat la cazurile in care tensiunea arteriala scade pana la punctul de a antrena ameteli si lesinuri. O hipotensiune arteriala se observa la bolnavii foarte slabiti, la cei atinsi de denutritie, imobilizatii la pat sau cei care nu fac vreun efort. O hipotensiune acuta (survenita brusc) poate fi urmarea unor rani grave sau unei hemoragii interne cu pierdere mare de sange, antrenand o scadere a volumului sangvin circulant, a unei intoxicatii acute (alcool, de exemplu) sau a unei stari de soc. Un infarct miocardic, o boala infectioasa, o alergie majora (intepatura de insecta, muscatura de sarpe, chiar un medicament) pot fi responsabile de hipotensiune.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hipotensiunea ortostatica - enciclopedia universala

Hipotensiunea ortostatica:  Este adesea un efect secundar al unui tratament cu antidepresoare sau cu antihipertensoare (utilizate in tratamentul hipertensiunii arteriale). Ea mai poate surveni si la diabeticii care sufera leziuni ale sistemului nervos autonom care perturba reflexele controlatoare ale presiunii sangvine. In sfarsit, se poate sa fie vorba de o afectiune autonoma de origine necunoscuta, boala lui Shy-Drager, survenind de obicei dupa 50 ani, mai des la barbat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hipotensiunea ortostatica - enciclopedia universala

Hipotensiunea ortostatica:  Este un sindrom clinic caracterizat printr-o impresie de vertij si o intunecare a vederii, urmate uneori de sincopa, si insotit de o cadere a tensiunii de cel putin 20 milimetrei de mercur, survenind la trecerea din pozitia culcat in pozitie in picioare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 51 52 53

54

55 56 57 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct