´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 56

Hipotrigliceridemie - enciclopedia universala

Hipotrigliceridemie:  Nivel anormal de scazut al trigliceridelor in serul sangvin. Cu aparitie exceptionala, hipotrigliceridemia este legata fie de un aport alimentar insuficient de trigliceride, fie de o abetalipoproteinemie (nivel anormal de scazut al betalipoproteinelor in sange). Tratamentul sau consta in prescrierea de vitamina E, administrata pe cale orala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hipouricemiant - enciclopedia universala

Hipouricemiant:  Medicament capabil sa micsoreze nivelul de acid uric in sange (uricemie). Se deosebesc trei grupuri de hipouricemiante. Inhibitorii sintezei acidului uric (alopurinol, tisopurina), luati sub forma orala, sunt indicati in tratamentul de fond (pe termen lung) al gutei si contraindicati in caz de sarcina si alaptare. Tulburarile digestive pe care le provoaca sunt atenuate daca aceste medicamente sunt inghitite la sfarsitul mesei. Asocierea lor cu un antibiotic anume, ampicilina, este contraindicata. Uricozuricele (probenicid, benzbromaron) cresc eliminarea urinara a acidului uric. Ele sunt indicate in tratamentul hiperuricemiilor (prea mare concentratie de acid uric in sange) provocate de medicamente (diuretice, aspirina). Luate sub forma orala, ele sunt contraindicate la subiectii suferind de insuficienta renala. Ele pot declansa formarea de calculi urinari. Este nerecomandabila asocierea lor cu salicilati si cu anticoagulante orale. Uricoliticele (urat oxidaza) distrug acidul uric si sunt indicate in hiperuricemiile severe, dar contraindicate la femeia gravida si la subiectii cu deficit in glucozo-6-fosfat dehidrogenaza. Ele sunt prescrise pe cale parenterala in injectie, iar efectele lor nedorite sunt, in principal, reactiile alergice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hipouricemie - enciclopedia universala

Hipouricemie:  Diminuare a nivelului de acid uric in sange. O hipouricemie poate fi consecinta fie a unei diminuari a sintezei acidului uric, la randul ei legata de o insuficienta hepatica grava, fie a unei cresteri a excretiei urinare de acid uric, cum se intampla in cazul unor cancere. Mai mult, alaturi de medicamentele hipouricemiante utilizate in tratamentul hiperuricemiilor, numeroase alte medicamente au o actiune hipoglicemianta. Hipouricemia este fara consecinte clinice si nu necesita deci nici un tratament.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hipovolemie - enciclopedia universala

Hipovolemie:  Micsorare a volumului sangvin eficace, adica a acelui volum necesar fiziologic pentru mentinerea unei functii circulatorii normale. Hipovolemia este urmarea pierderilor hemoragice (hemoragie acuta, exteriorizata sau nu) sau a unei deshidratari (pierderi plasmatice sau hidroelectrolitice provocate de arsuri intinse, o diaree, varsaturi etc.). Semnele de hipovolemie sunt foarte des amestecate cu cele ale cauzei sale. O hipovolemie se manifesta intotdeauna printr-o micsorare a volumului urinei, care este concentrata, o insuficienta renala si o tahicardie (accelerarea ritmului cardiac) asociata de obicei cu o presiune arteriala joasa; venele superficiale sunt plate, pielea este rece, marmorata; subiectului ii este sete foarte des. Hipovolemia se traduce adesea printr-o respiratie accelerata. Atunci cand mecanismele de adaptare a organismului la hipovolemie (indeosebi accelerarea ritmului cardiac pentru restabilirea unui debit cardiac suficient) sunt depasite, survine socul hipovolemie (insuficienta circulatorie acuta). Independent de cel al cauzei, tratamentul este bazat pe reumplerea vasculara prin perfuzii care vizeaza restaurarea volemiei: sangele, apa si electrolitii sau subsd-tuentii de plasma, in mod exceptional albumina, plasma, doar, in caz de tulburare grava a coagularii asociata. Unele medicamente (dopamina, indeosebi) favorizeaza reintoarcerea venoasa la inima.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 53 54 55

56

57 58 59 »
«

»