´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 57

Hipoxie - enciclopedia universala

Hipoxie:  Micsorare a concentratiei de oxigen din sange. Hipoxia este un semn care permite estimarea gravitatii starii unui pacient. Ea defineste o insuficienta respiratorie; mai exista si o hipoxie in bolile cardiace avansate. Consecinta sa este o micsorare a aportului de oxigen pentru celulele organismului, denumita uneori hipoxie celulara, care se poate traduce printr-o gafaiala si printr-o durere toracica si poate antrena o disfunctie a creierului, inimii si rinichilor. Tratamentul este cel al bolii, caruia i se adauga eventual administrarea de oxigen.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Histamina - enciclopedia universala

Histamina:  Amina provenind din transformarea unui acid aminat, histidina. Histamina se fixeaza pe receptorii situati la suprafata celulelor. Ea joaca un rol de mediator chimic in mai multe fenomene; cresterea secretiei gastrice, transmiterea mesajelor nervoase in creier, vasodilatatia, alergia, chiar socul anafilactic. Numeroase medicamente antihistaminice sunt utilizate in tratamentul afectiunilor alergice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Histerectomie - enciclopedia universala

Histerectomie:  Ablatie chirurgicala a uterului. O histerectomie este avuta in vedere fie dupa esecul tratamentului medical al sangerarilor rebele, fie atunci cand un fibrom uterin antreneaza simptome deranjante (hemoragii repetate, compresia organelor pelviene, dureri in micul bazin), fie in caz de cancer uterin sau chiar dupa o nastere atunci cand hemoragia se dovedeste imposibil de controlat. Exista doua tipuri de interventie, practicate sub anestezie generala. Histereclomia totala cuprinde ablatia corpului si colului uterin. Ea se practica pe cale abdominala (chirurgie clasica) sau, de cate ori este posibil, pe cale vaginala, din cauza avantajelor acestui acces: risc operatoriu mai mic, absenta cicatricii, convalescenta mai scurta. Histerectomia subtotala, care nu se practica decat pe cale abdominala, consta in indepartarea corpului uterin dar lasand la locul lui colul uterin. Ea permite conservarea in intregime a profunzimii vaginului, dar riscul dezvoltarii unui cancer pe colul ramas (acest risc nefiind legat de operatie) o face din ce in ce mai rara. Dupa o spitalizare de vreo zece zile, in caz de histerectomie pe cale abdominala, sau de 3-5 zile, . In caz de interventie pe cale vaginala, si dupa o convalescenta de 6 saptamani, pacienta isi reia viata normala. Ea nu mai are scurgeri menstruale si nu va mai avea copii, dar isi poate relua viata sexuala normala la o luna dupa operatie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Histerometrie - enciclopedia universala

Histerometrie:  Masurare a profunzimii cavitatii uterine. O histerometrie este indicata in cursul oricarei boli care modifica dimensiunile uterului (fibrom uterin sau cancer uterin) si inaintea unor interventii intrauterine, ca punerea unui sterilet. Ea se efectueaza cu ajutorul unei tije gradate, histerometrul care poate fi din metal sau din material plastic, si este introdusa prin colul uterin pana in fundul uterului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 54 55 56

57

58 59 60 »
«

»