´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 58

Histeropexie - enciclopedia universala

Histeropexie:  Fixare chirurgicala a uterului. O histeropexie serveste la corectarea deplasarilor de uter (prolaps, retroflexiune, retroversiune).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Histeroptoza - enciclopedia universala

Histeroptoza:  Coborare anormala a uterului in micul bazin din cauza unei slabiri a mijloacelor de fixare a acestui organ. O histeroptoza rezulta dintr-o insuficienta congenitala a ligamentelor de sustinere a uterului sau din traumatismele obstetricale. Tratamentul ei este chirurgical (histeropexie, de exemplu) si se integreaza, in general, in cel al prolapsului genital.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Histerosalpingografie - enciclopedia universala

Histerosalpingografie:  Examen radiologie al uterului si al trompelor lui Fallopio. Acest examen asociaza histerografia (examenul radiologie al uterului) cu salpingografia (examenul radiologie al trompelor). Medicul prescrie in mod obisnuit o histero-salpingografie atunci cand pacienta sufera de tulburari de ciclu, sangerari anormale sau de sterilitate si in caz de avort spontan. Examenul e. ste practicat, intr-un centru de radiologie, intre a 8-a si a 12-a zi dupa menstruatie, cu vezica goala. Medicul radiolog pune un specul cu scopul de a vedea colul uterin si de a pune aici canula de histerografie care va servi la efectuarea injectarii, nedureroasa, a produsului de contrast. Odata injectat, acesta opacifiaza progresiv colul uterin, cavitatea uterina apoi trompele lui Fallopio. O histerosalpingografie dureaza intre 25 si 30 minute. De indata ce examenul este incheiat, pacienta poate sa-si reia activitatile. Histerosalpingografia e. ste un examen delicat care poate fi dureros. Uneori, in orele care urmeaza, pacienta poate resimti dureri in partea de jos a abdomenului, insotite de febra. Este vorba de o reactie locala la produsul de contrast, care dispare rapid. Uneori exista si unele semne de alergie la iod (man-carimi, urticarie pe corp). Histerosalpingografia trebuie sa fie realizata in afara perioadelor de hemoragii (menoragii sau metroragii) sau ale infectiilor genitale. Acest examen este contraindicat in caz de alergie cunoscuta fata de iod, in caz de sarcina sau in caz de infectie cunoscuta a vaginului si trompelor (salpingita), deoarece ar risca diseminarea infectiilor in micul bazin (pelvi-peritonita).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Histeroscopie - enciclopedia universala

Histeroscopie:  Examen care permite explorarea cavitatii uterine cu ajutorul unui histeroscop (tub dotat cu un sistem optic) si, eventual, tratarea leziunilor constatate. O histeroscopie este indicata in cursul cautarii anomaliilor mucoasei uterine (sinechii, polip, fibrom, cancer). Histeroscopia diagnostica utilizeaza un histeroscop lung si subtire de 2 milimetri in diametru, care transmite imaginea captata fie direct de ochiul observatorului, fie, prin intermediul unei camere de luat vederi si a unui monitor de televiziune, pe un ecran. Dupa amplasarea speculului si dezinfectia colului uterin, instrumentul este introdus prin orificiul colului si, sub control vizual, este impins in uter. La femeia care nu este inca la menopauza, examenul este practicat intre a 10-a si a 14-a zi a ciclului, adica inainte de ovulatie. Histeroscopia diagnostica este un examen nedureros, care dureaza cateva minute si poate fi efectuat in cursul unei consultari la cabinetul medicului. Histeroscopia operatorie utilizeaza un histeroscop inconjurat de o teaca ce permite alunecarea in interior a instrumentelor operatorii. Este necesara o anestezie, fie generala, fie regionala (rahianestezie prin injectarea produsului anestezic in canalul rahidian). Chirurgul indeparteaza atunci leziunea uterina, polip sau fibrom, pe cai naturale. Interventia nu dureaza vreodata mai mult de o ora, iar pacienta, spitalizata in dimineata interventiei, poate sa paraseasca spitalul in aceeasi seara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 55 56 57

58

59 60 61 »
«

»