Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 59

Histerotomie - enciclopedia universala

Histerotomie:  Deschidere chirurgicala a uterului. O histerotomie, care necesita deschiderea abdomenului, este indicata, in principal, in caz de cezariana.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Histiocitofibron - enciclopedia universala

Histiocitofibron:  Tumora benigna a pielii. Un histiocitofibrom, foarte frecvent, apare ca un nodul de mai putin de 2 centimetri diametru, mobil, tare, de culoare rosie-violacee sau cafenie, amplasat mai ales pe fata anterioara si interna a membrelor inferioare. Tratamentul histiocitofibromului consta in distrugerea prin crioterapie (aplicarea frigului) sau in indepartarea chirurgicala, dar acesta este cu atat mai facultativa cu cat risca sa lase o cicatrice inestetica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Histiocitoliza - enciclopedia universala

Histiocitoliza:  Afectiune localizata sau difuza, caracterizata prin proliferarea benigna sau maligna a celulelor derivate din globulele albe.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Histocompatibilitate - enciclopedia universala

Histocompatibilitate:  Compatibilitate a tesuturilor de origine diferita bazandu-se pe caracteristicile antigenice de care depinde succesul unei grefe. Genele care guverneaza sinteza acestor antigene sunt situate pe cromozomul 6 si sunt cunoscute sub numele de complex major de histocompatibilitate (CNH.) sau sistemul HLA (Human Leucocyle Antigens). Genele sistemului HLA sunt repartizate in doua clase: genele clasei 1 codifica antigenele de histocompatibilitate prezente in toate celulele nucleate ale organismului si sunt clasate in 3 grupe (A, B si C); genele din clasa II comanda sinteza antigenelor prezente doar in anumite celule ale sistemului imunitar (monocite, macrofage, limfocite B) si sunt, de asemenea, repartizate in 3 grupe (DR, DQ si DP). Actualmente se cunosc mai mult de 12 (1 gene diferite ale sistemului HLA. Fiecare individ poseda deci diferite grupe HLA Parintii transmit fiecaruia dintre copiii lor o jumatate din genele lor. In interiorul unei aceleiasi familii, copiii pot sa fi mostenit grupe identice in totalitate (ei sunt numiti HLA identici), jumatate din gene (sunt numiti semiidentici), sau pot sa nu aiba nici un grup in comun (ei sunt atunci HLA diferiti). Pentru doi subiecti neinruditi, probabilitatea de a avea comune toate grupele HLA este mica. Succesul unei grefe se bazeaza in mare parte pe sistemul de histocompatibilitate. Cu cat diferentele HLA sunt mai mari, cu atat reactiile de respingere sunt mai intense. In plus, atunci cand un subiect a fost in contact cu antigenele de histocompatibilitate pe care nu le poseda, de exemplu in cursul unei transfuzii sangvine, al unei grefe anterioare sau al unei sarcini, el poate dezvolta anticorpi, zisi limfocito-toxici, indreptati impotriva antigenelor care ii sunt straine: se vorbeste de imunizare anti-HLA. Prezenta unor astfel de anticorpi face mai dificila realizarea unei grefe.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 56 57 58

59

60 61 62 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct