´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 6

Hanes, Petre V. - enciclopedia universala

Hanes, Petre V.:  (n. 5 noiembrie 1879, Calarasi - d. 17 aprilie 1966, Bucuresti) - istoric literar. A absolvit Literele la Bucuresti. A fost profesor la liceele Matei Basarab si Mihai Viteazu din Bucuresti. A intemeiat societatea Prietenii istoriei literare (1926) . A scris studii de literatura romana cu o informatie foarte exacta: Dezvoltarea limbii romane in prima jumatate a sec. al XIX-lea, 1904; Studii de literatura romana, 1910; Studii si cercetari, 1927; Scriitori basarabeni (1850-1940) , 1942. A scris Istoria literaturii romanesti, 1924, cu o editie in franceza, 1934.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Haptoglobina - enciclopedia universala

Haptoglobina:  Proteina a sangelui, haptoglobina este o glicoproteina sintetizata de catre ficat. Varietatea anume de haptoglobina pe care o poseda un individ este ereditara, iar identificarea ci este utilizata in medicina legala in cursul cercetarilor de paternitate. Diminuarea concentratiei de haptoglobina din sange indica o hemoliza (distrugerea patologica a globulelor rosii). Cresterea sa este un semn de boala inflamatorie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Haptonomie - enciclopedia universala

Haptonomie:  Metoda de pregatire a nasterii care utilizeaza pipaitul pentru a-i face inainte de nastere sa comunice precoce copilul si viitorii lui parinti. Haptonomia este predata de medici sau de moase in unele maternitati sau in cursul consultatiilor particulare la cabinet. Pregatirea incepe in luna a 4-a sau a 5-a de sarcina, cand mama incepe sa simta copilul miscand. In timpul sedintelor de haptonomie, parintii invata sa comunice cu copilul lor cu ajutorul mainilor, punandu-le pe pantecul matern, si prin vocile lor. Putin cate putin, copilul se arata sensibil ia contact si raspunde solicitarilor venind sa se aseze intre mainile parintilor sai. El face astfel o prima cunostinta cu tatal si mama sa si dobandeste o mai mare siguranta afectiva. In ee-i priveste pe parinti, acestia invata sa-si asculte copilul si reactiile sale. Pentru mama, sedintele de haptonomie sunt o sursa de destindere si de incredere in ea: muschii ei abdominali si perineali se relaxeaza spontan, facilitand astfel nasterea. Haptonomia acorda in plus un rol foarte important viitorului tata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Harem - enciclopedia universala

Harem:  In tarile musulmane, haremul reprezinta incaperile rezervate femeilor din familie, in care barbatii din afara familiei nu au acces. Marele harem al sultanilor turci (secolele XV-XX) era alcatuit din cateva sute de femei, pazite de eunuci.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 3 4 5

6

7 8 9 »
«

»