´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 62

Hmtroblastoza - enciclopedia universala

Hmtroblastoza:  Trecere in sange a eritroblastilor, celulele maduvei osoase aflate la originea globulelor rosii. Eritroblastoza se observa dupa ablatia splinei, dupa o hemoragie acuta in talasemie (boala ereditara a sintezei de hemoglobina) si in cursul oricarei hemolize importante, in Special in boala hemolitica a nou-nascutului. Ea poate, de asemenea, sa traduca o afectare primitiva a maduvei osoase (leucemie, metastaza medulara de cancer).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hoarda - enciclopedia universala

Hoarda:  1. Grupare in care erau organizate vechile popoare mongole. 2. Ceata, banda de oameni care prada si pustiesc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hoarda de aur - enciclopedia universala

Hoarda de aur:  Stat feudal mongolo-tatar, intemeiat de Batu Han in urma campaniilor de cucerire din 1236-1243 pe un vast teritoriu, ce cuprindea Asia Centrala si estul Europei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hobana, Ion - enciclopedia universala

Hobana, Ion:  (n. 25 ianuarie 1931, Sannicolau Mare; nume la nastere: Ion Mantarosie) - prozator si eseist. A absolvit Filologia la Bucuresti. A lucrat la Editura Tineretului, a fost secretar al Uniunii Scriitorilor. Scrie literatura stiintifico- fantastica: Oameni si stele, 1958; Un fel de spatiu, 1988; Calatorie intrerupta, 1989. A scris eseuri despre S.F.: 20.000 de pagini in cautarea lui Jules Verne, 1979, Premiul Uniunii Scriitorilor; Literatura de anticipatie, 1986; Calatorie intrerupta, 1989. A publicat impreuna cu Julien Weverbergh OZN - o sfidarepentru ratiunea umana si UFO's in Oost en West (tradus in engleza, francea si spaniola) . Este presedintele sectiei romanea World SF, membru al H.G. Wells Society si al Associazione Internazionale per gli Studi sulle Utopie. Pentru intreaga sa activitate, a primit Marele Premiu al Ministerului Culturii si Artei din Polonia, Premiul special Aripile fanteziei, Premiul international la I-ul Congres European de Science Fiction (1972) , Premiul Special la EUROCON V (Stresa, Italia) si Premiul World SF (1984, Brighton, Marea Britanie) .

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 59 60 61

62

63 64 65 »
«

»