´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 64

Holban, Anton - enciclopedia universala

Holban, Anton:  (n. 10 februarie 1902, Husi - d. 15 ianuarie 1937, Bucuresti) -prozator. Nepot al lui E. Lovinescu. A fost un fin analist, in linie proustiana: Romanul lui Mirel, 1929; Parada dascalilor, 1932; Ioana, 1932, premiul Societatii Scriitorilor Romani. A mai scris si piese de teatru, comentarii critice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Holera - enciclopedia universala

Holera:  Boala infectioasa intestinala, contagioasa, cauzata de o bacterie, vibrionul holeric (Vihrio cholerae, varietatea el Tor). Diseminarea sa este favorizata de absenta igienei. Pol fi observate atat pandemii, cat si atingeri sub forma unor focare izolate. Zonele geografice afectate, in principal, suni Asia, Orientul Mijlociu, Europa si, in ultimii am. Africa si America de Sud. Holera se transmite, in principal, fie prin ingestia de apa poluata de dejectiile umane infectate, fie prin ingestia de alimente sau bauturi contaminate, sau chiar prin crustacee infectate ingerate. Vibrionul holeric, introdus in organismul uman, produce o enterotoxina care altereaza peretele intestinului subtire fara sa-l distruga. Dupa una pana la cinci zile de la contaminare, se declara brusc o diaree, cu varsaturi abundente si crampe musculare. Subiectul nu arc febra. Diareea devine curand lichidiana, gravitatea bolii rezidand in amploarea deshidratarii. La copil si la subiectul varstnic, riscul e inca si mai mare, deoarece deficitul in apa este deosebit de rapid, marcat printr-o pierdere in greutate si printr-o infundare a ochilor in orbite, insotite de un soc hipovolemie (insuficienta circulatorie) cu hipotensiune (caderea tensiunii arteriale) si oligurie (scaderea cantitatii de urina excretata). Tratamentul se bazeaza pe inlocuirea pierderilor de lichid prin administrarea, timp de cateva zile, fie prin perfuzie intravenoasa, fie pe calc orala daca nu mai au loc varsaturi, a unei preparatii standard prescrisa de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Un tratament antibiotic poate fi prescris pentru evitarea propagarii in intregul organism. Aceasta se bazeaza pe masuri sanitare privind circuitul apelor folosite si latrinele si pe reguli de igiena simple: curatenia perfecta a alimentelor si mainilor, apa de baut la sticle capsulatc sau fiarta. Putin eficace, vaccinul clasic nu mai este recomandat; sunt in curs de evaluare noi vaccinuri.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Holocaust - enciclopedia universala

Holocaust:  Exterminare a unei mari parti a populatiei evreiesti (circa sase milioane) din Europa (in Germania, precum si in teritoriile ocupate vremelnic in timpul celui de-al doilea razboi mondial) de catre nazisti si aliatii lor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Homeopatie - enciclopedia universala

Homeopatie:  Metoda terapeutica ce consta in prescrierea pentru un bolnav sub forma extrem de diluata si stimulanta, a unei substante capabile sa produca tulburari asemanatoare celor pe care le prezinta bolnavul. Principiul fundamental al homeopatiei tine de faptul ca orice substanta capabila sa produca la un individ sanatos un anume numar de simptome este susceptibila sa vindece un subiect bolnav care prezinta un ansamblu de simptome asemanatoare. Astfel, tratamentul semnelor clinice provocate de o intepatura de albina (edem, arsura etc.) va face apel la Apis melifera, remediu homeopatic preparat plecand de la corpul in intregime al albinei. Al doilea principiu al homeopatici consta in diminuarea treptata a dozei unei substante medicamentoase pana la doze infinitezimale in scopul de a consolida sfera de actiune a acestuia in acelasi timp diminuand efectul lui toxic. Medicamentele se prezinta fie sub forma de solutii, fie de granule, fie de globule pe baza de lactoza sau de zaharoza, impregnate cu substanta activa si administrate pe cale perlinguala (puse sub limba, pentru a fi resorbite de catre mucoasa linguala) in prize mai mult sau mai putin repetitive. Homeopatia este indicata mai ales in caz de boala functionala (cauzata de o proasta functionare a unui organ, fara leziune a structurii acestuia). Ea este indeosebi utilizata in afectiunile in care cauzele psihologice sau psihosomatice sunt predominante sau importante

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 61 62 63

64

65 66 67 »
«

»