´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 65

Homeostazie - enciclopedia universala

Homeostazie:  Proces de reglare prin care organismul isi mentine diferitele constante ale mediului interior (ansamblul lichidelor organismului) intre limitele valorilor normale. Activitatea permanenta a unor organe concura la mentinerea acestui echilibru: rinichiul excreta anumite produse de catabolism (totalitatea reactiilor de degradare a compusilor organici) si regleaza metabolismul apei si pH-ul (aciditatea sau alcalinitatea) sangelui; plamanul elimina dioxidul de carbon si putina apa: intestinul evacueaza reziduurile alimentelor ingerate si secretiile digestive. In plus, pentru numeroase substante (ioni in particular, ca de exemplu calciul, potasiul, sodiul), acest echilibru este asigurat prin actiunea hormonilor antagonisti; trebuie sa intervina adesea un mecanism de control retroactiv, conform caruia, de exemplu, un nivel sangvin excesiv al unei substante inhiba stimularea hormonala a producerii sale. Uneori, mecanismele homcostatice functioneaza prost, in cazul diabetului, de exemplu, proasta functionaro a producerii de insulina este cea care antreneaza o crestere a nivelului de zahar in sange.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Homeotermie - enciclopedia universala

Homeotermie:  Constanta a temperaturii corpului, independent de cea care exista in exteriorul organismului. O homeotermie depinde de o reglare fiziologica (termo-reglare) care ajusteaza exact productia de caldura si pierderea termica, oricare ar fi anotimpul sau activitatea fizica. Termoreglarea este asigurata de catre hipotalamus. Acesta comanda, in caz de scadere a temperaturii corporale, un frison si o vasoconstrictie a capilarelor cutanate si, in caz de crestere a temperaturii corporale, o transpiratie si o dilatare a capilarelor cutanate. Temperatura normala a organismului variaza intre 37°C si 37, 8°C in repaus.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Homocistinurie - enciclopedia universala

Homocistinurie:  Boala creditara rara cauzata de un deficit in betacistationin sintetaza (enzima carc intervine in metabolismul acizilor aminati). Boala asociaza o intarziere mintala, tulburari ale tesuturilor conjunctive si ale celor osoase, o luxatie de cristalin si uneori tulburari vasculare, ca trombozele. Homocistinuria nu poate fi vindecata, dar administrarea de vitamina B6 asociata cu un regim alimentar bogat in cistina este susceptibila sa atenueze efectele.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Homosfera - enciclopedia universala

Homosfera:  stratul inferior al atmosferei care se intinde de la pamant pana la altitudinea de aproximativ 100 km, in care constituentii principali (azotul si oxigenul) raman in aceleasi proportii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 62 63 64

65

66 67 68 »
«

»