Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 67

Horea, Ioan - enciclopedia universala

Horea, Ioan:  (n. 10 mai 1929, Petea de Campie, jud. Mures) - poet. A inceput Institutul de Arte din Bucuresti, intrerupt din cauza originii nesanatoase. A facut Scoala de Literatura. Redactor la Viata romaneasca, redactor sef adjunct la Gazeta literara si Romania Literara. Scrie lirica bucolica si sociala: Poezii, 1956, debut; Flori depapadie, 1962, Premiul Uniunii Scriitorilor; Umbra plopilor, 1965; Inca nu, 1972, Premiul AsociatieiScriitorilor din Bucuresti; Maslinul lui Platon, 1976, Premiul Uniunii Scriitorilor; Podul de vama, 1986; Dealuri de lut, 1990; Cumpene, 199l) ; Caderea pe ganduri, 1996.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Horia, Vintila - enciclopedia universala

Horia, Vintila:  (n. 18 decembrie 1915, Cahul, Ucraina - d. 4 aprilie 1992, Madrid, Spania; nume la nastere: Vintila Caftancioglu) - eseist si prozator. A absolvit Literele si Filosofia, ca si Dreptul la Bucuresti. Atasat de presa la Roma si Viena, unde a fost si beneficiarul unei burse Humboldt. A fost deportat de germani in Silezia. Eliberat de englezi, s-a stabilit in Italia (1945) , apoi inArgentina (1948) si in Spania (1953) . A fost profesor: de Litere si Filosofie la Buenos Aires, profesor de jurnalism la Madrid. A scris in romana, franceza, italiana si spaniola. A debutat cu poezie: Procesiuni, 1936; Cetatea cu duhuri, 1939; Cartea omului singur, 1941, a continuat cu romane: Acolo si stelele ard, 1942 si a scris romaneste si dupa plecare versuri: A murit un sfint, 1952; Viitor petrecut, 1976; nuvele fantastice: Ucigasul Teofil, f.a.; eseuri: Eseuri despre interpretarea ciclica a istoriei, 1953. S-a remarcat mai ales ca romancier: Dieu est ne en exil, Journal d'Ovide

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hormon - enciclopedia universala

Hormon:  Substanta secretata de o glanda endocrina, eliberata in circulatia sangvina si destinata sa actioneze in mod specific pe unul sau mai multe organe-tinta cu scopul de a le modifica functionarea. Hormonii se impart in trei mari grupe dupa structura lor hormonii polipeptidici (formati din mai multi acizi aminati), de exemplu insulina; hormonii steroidieni (derivati ai colesterolului), precum cortizolul si derivatii lui; hormonii derivati dintr-un acid aminat, precum hormonii tiroidieni. Hormonii sunt secretati, in principal, de catre glandele cu secretie interna, adica hipofiza, tiroida, paratiroidelc, suprarenalele si glandele genitale, dar si de diferite formatiuni celulare raspandite in organism. In plus, anumite celule ale pancreasului si rinichiului, precum si hipotalamusul, sau, inca, placenta la femeile gravide, sintetizeaza hormoni specifici. Hormonii sunt cei care guverneaza numeroase functii ale corpului, indeosebi metabolismul celulelor, cresterea, dezvoltarea sexuala, reactiile corpului la stres. Hormonul este eliberat in sange si circula cel mai des legat de o proteina care regleaza actiunea sa. El se fixeaza in continuare pe receptorii purtati de catre organele-tinta. cu o specificitate comparabila celei a unei chei intr-o broasca, cu scopul de a adapta organismul la nevoile momentului, de exemplu pentru a stimula secretiile de insulina atunci cand ingestia alimentelor antreneaza o crestere a nivelului glucozei din sange. Productia de hormon este la randul ei stimulata sau franata printr-un proces regulator, zis retrocontrol, care poate fi hipotalamic sau metabolic; astfel, scaderea glicemiei inhiba secretarea de insulina de catre pancreas. Se pot fabrica sintctic hormoni a caror structura chimica este identica cu cea a hormonilor naturali sau este apropiata de aceasta. Aceste substante pot fi utilizate in terapeutica pentru a repara o carenta hormonala. Acesta este de exemplu cazul cortizonului, antiinflamator puternic, care este un derivat de cortizol elaborat de glandele suprarenale. De asemenea, pot fi utilizati hormoni naturali, extrasi din sange sau din urina si apoi purificati.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hormon al gonadotrofinei corionice - enciclopedia universala

Hormon al gonadotrofinei corionice:  Hormon secretat, in principal, de catre placenta in timpul primelor luni de sarcina.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 64 65 66

67

68 69 70 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct