Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 69

Hormonul tiroidian - enciclopedia universala

Hormonul tiroidian:  Hormon sintetizat de catre glanda tiroida si utilizat in tratamentul disfunctiilor tiroidiene. Hormonii tiroidieni cuprind doua substante; ambele contin iod, tiroxina (denumita si tetraiodotironina, ori T4) si triiodotironina (sau T3). T4 este de departe cea mai importanta cantitativ; dar o data aflata in tesuturi, ea se transforma in T3, forma cea mai activa a hormonilor tiroidieni. Hormonii tiroidieni stimuleaza consumul de oxigen tisular si celulele organismului. Mai mult, ei sunt indispensabili cresterii si maturarii scheletului si sistemului nervos. Ei mai participa si la metabolismul lipidelor si glucidelor. Hormonii tiroidieni sunt utilizati in caz de hipotiroidie: ei permit suprimarea consecintelor acestei afectiuni fara a actiona asupra cauzei sale si, in consecinta, trebuie luati, in general, toata viata. O supradoza provoaca o tireotoxi-coza, un fel de hipertiroidie acuta si grava caracterizata prin tulburari cardiace, o diaree, o pierdere in greutate. La subiectul varstnic, tratamentul, chiar in doze normale, poate genera tulburari cardiace (angina pectorala, infarct); de aceea el trebuie inceput cu prudenta, cu doze treptat crescatoare, de preferinta la spital.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Horst - enciclopedia universala

Horst:  asociatie de falii formate dintr-un compartiment ridicat, marginit de o parte si de alta de compartimente coborate ce au forma de trepte.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Horst - enciclopedia universala

Horst:  proeminenta a scoartei terestre situata intre doua teritorii lasate si limitata de doua falii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hortensia - enciclopedia universala

Hortensia:  De la inceputul primaverii pana toamna tarziu cand cade prima bruma, hortensia parcurge cea mai favorabila etapa din "viata" sa, ca planta de gradina. Drept dovada, bulgarii de flori sunt mai bogati si frumosi ca oricand in timpul verii. Numele stiintific, Hydrangea, vine din grecescul "hydros" si face trimitere la faptul ca este o mare admiratoare a apei. Chiar daca iubeste si caldura, hortensia are cea mai mare nevoie de udare corespunzatoare, altfel frunzele sunt in pericol sa se ofileasca. Acest arbust creste cel mai usor in sol bine drenat, cu o multime de materie organica. Hortensiile prefera zonele partial umbrite, si nu prospera niciodata in locatiile expuse direct la razele solare. Pentru a nu se deshidrata, puteti alege un loc in care soarele nu este prezent pe toata perioada zilei, cum ar fi langa peretele unei cladiri. In functie de nivelul de precipitatii si de arsita din atmosfera, hortensiile se uda macar o data sau de doua ori pe saptamana. Un lucru deosebit de interesant la hortensii este acela ca nuanta florilor nu este determinata doar de specie, ci si de pH-ul solului. Acest lucru inseamna ca, intr-o oarecare masura, avem posibilitatea de a alege culoarea viitoarelor flori! Plantate intr-un sol acid, florile vor avea o nuanta albastruie, in vreme ce plantate intr-un sol alcalin, acestea vor capata nuante de roz sau rosu. Daca nu stii ce sa faci pentru ca florile sa devina roz, ingroapa toamna, odata cu sapatul, o cantitate mica (cateva sute de grame la 3 m patrati) de var in jurul plantei. Pentru flori de culoare albastruie, procedeaza la fel, dar inlocuieste varul cu scoarta de copac, coji de fructe si rumegus. Cea mai raspandita si incarcata de semnificatii dintre specii este hortensia roz. Un buchetel de hortensii roz oferit unei femei simbolizeaza pasiunea si emotia cu care privesti acea persoana. Hortensiile se mai daruiesc la orice ocazie speciala, zile de nastere, nunti sau botezuri.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 66 67 68

69

70 71 72 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct