´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 7

Haret, Spiru - enciclopedia universala

Haret, Spiru:  (n. 15 februarie 1851, Iasi - d. 17 decembrie 1912, Bucurest) fondator al invatamantului modern romanesc. A absolvit Colegiul Sf. Sava, a studiat matematica si fizica la Paris, unde si-a luat si doctoratul cu o teza despre mecanica cereasca. A fost discipolul lui Henri Poincare. A fost primul director al revistei Albina", cu profil enciclopedic ilustrat, revista de popularizare a culturii si a stiintei. Au colaborat: Gh. Titeica, Victor Babes, A. - d. Xenopol, Nicolae Iorga, G. Dem. Teodorescu, Petre Dulfu, Sofia Nadejde, - d. Sadoveanu, Cezar Petrescu, Ion Agarbiceanu s.a. Ca ministru al invatamantului (1897-1899; 1901-1904; 1907-1910) in guvernul lui - d. A. Sturdza a reorganizat scolile normale, a introdus in cadrul lorlucrarile practice, agricole lansat un program pe baza caruia au aparut diferite alte publicatii, dintre care mentionamSamanatorul", Convorbiri didactice", Nouarevista pedagogica". El a creat scoli de adulti (in 1906) raspandite pe tot cuprinsul tarii, a creat cantinele scolare pentru copiii lipsiti demijloace. Lucrari Raport asupra stariiscolilor, 1885; Mecanica sociala, 1910.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Harta geografica - enciclopedia universala

Harta geografica:  reprezentarea micsorata, conventionala si generalizata a suprafetei terestre pe care este repartitia spatiala a diferitor elemente naturale si social-economice de pe un anumit teritoriu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Harta politica - enciclopedia universala

Harta politica:  harta geografica a lumii, continentelor sau a unora dintre acestea, pe care este reprezentata diviziunea teritorial- politica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Harta politica a lumii - enciclopedia universala

Harta politica a lumii:  reprezentare grafica a statelor de pe Glob, fiecare avand o anumita oranduire de stat si orientare social-politica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 4 5 6

7

8 9 10 »
«

»