Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 70

Hortensia cataratoare - enciclopedia universala

Hortensia cataratoare:  Hortensia cataratoare sau Hydrangea petiolaris este o specie ce rasare primavara devreme si are un frunzis bogat. Incepand cu luna iunie incepe sa-si arate florile albe, care impodobesc frumos gradina. Dupa aproximativ 3 – 5 ani de la plantare, hortensia ajunge la o inaltime de pana la 12 m.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hotare geoeconomice - enciclopedia universala

Hotare geoeconomice:  hotare conventionale, care delimiteaza sferele de influenta a unor organizatii economice internationale sau a enclavelor societatilor transnationale. Hotarele geoeconomice pot sa nu coincida cu hotarele politice ale statelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hotentotii si bosimanii - enciclopedia universala

Hotentotii si bosimanii:  Hotentotii si bosimanii formeaza grupul "khoisan" si au in comun o civilizatie materiala foarte rudimentara si vorbesc limbi in care singurul punct comun este scoaterea unui sunet numit "clic", ca efect al limbii pe cerul gurii. Toponimul de "hotentot" a fost dat de olandezi, in anul 1685, populatiei din Africa de Sud. In timp ce aceste populatii cantau si dansau, olandezii nu auzeau decat silaba hot, hot, hot. Hotentoti sunt pastori nomazi; ei au adoptat cresterea bovinelor, ovinelor si caprinelor de la populatia olandeza. Originea hotentotilor este neclara. Este posibil, dupa parerea unor specialisti, sa se fi nascut din melanjul dintre bosimani si populatia bantu (hamita), in primele secole dupa anul 0. In secolul al IV-lea existau deja, in regiunile Limpopo si Natal. O parte dintre ei au emigrat spre nord, la inceputul secolului al XIX-lea. In anul 1850 se regaseau, sub numele de korana, in razboi cu populatiile sotho si ngoni. Un spatiu de rezistenta a fost in Namibia, unde populatia Nama a obligat grupurile de hotentoti sa inainteze spre regiunea Cap, ocupata de germani in secolul al XIX-lea. In Namibia, populatia Herero si populatia Ovambo au rezistat dupa stabilirea protectoratului german, la finele secolului al XIX-lea. Insa, rebelii hotentoti au fost exterminati de generalul german Lothar von Trotha, in proportie de 75-80%. Hotentotii Damara, repartizati in Namibia, in numar de circa 100.000 persoane, au venit dinspre nord, respectiv din Africa de Vest si au adoptat limba hotentotilor Nama (in jur de 60.000 in prezent), dar si modul de viata nomada apropiat de cel al bosimanilor. In secolul al XVII-lea se ocupau cu artizanatul si ii aprovizionau pe herero si bosimani cu unelte, oale si bijuterii. Poporul Herero, in numar de circa 100.000 de personae, a provenit din zona Marelui Rift.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hoya - enciclopedia universala

Hoya:  Hoya este o planta cu tulpini flexibile prevazute cu radacini fixatoare in dreptul nodurilor. Are frunze pozitionate simetric, doua cate doua, deseori suculente sau pergamentoase, ovale sau ascutite. Deosebit de interesante sunt florile albe, facute parca din ceara sau portelan. Ele sunt mici, de forma stelata cu o coroana staminala roz inchis, reunite intr-un buchet rotunjit. Parfumul discret este o alta calitate a florilor. Planta isi pastreaza bine frunzele si infloreste abundent pe parcursul verii. Unele specii sunt plante cataratoare cu dezvoltare rapida, cu tulpini robuste ce trebuie sprijinite de suporturi. Daca veti actiona tinand cont de cerintele ei, s-ar putea sa o vedeti inflorind. "S-ar putea" pentru ca exista plante (iar Hoya este una dintre ele) carora nu le vii de hac orice ai face. In primul rand, dat fiind ca Hoya este o planta suculenta, trebuie sa retii ca nu are nevoie de prea multa apa. Hoya nu suporta o umiditate prea mare la substrat. Umiditatea de care are nevoie e recomandat sa o primeasca, inainte de inflorirea plantei, prin pulverizarea apei pe frunze. Floarea de ceara are nevoie de un ghiveci micut, la prima vedere disproportionat cu talia plantei, pentru ca Hoya prezinta o crestere accelerata. Dintr-un ghiveci prea mare, apa s-ar evapora prea greu, ceea ce ar duce la putrezirea radacinilor. Asa ca mai bine udati planta rar si abundent, lasand pamantul sa se usuce intre udarile succesive. Ca sa se dezvolte bine trebuie udata din abundenta de primavara pana toamna, dar iarna mai putin. In privinta caldurii planta nu are cerinte deosebite, necesita caldura moderata (18-20 grade Celsius) si un loc cu multa lumina, dar nu in bataia directa a razelor solare. Iarna planta necesita o tempreatura de 10-13 grade Celsius. Daca vrei sa transplantezi hoya sa sti ca e bine sa o faci primavara, substratul pe care trebuie sa il folosesti trebuie sa fie ca un amestec din frunze de pamant, turba si nisip. Sa nu deranjezi planta de cand apar boboci pana se ofilesc florile. Florile moarte nu trebuie niciodata rupte. Planta nu se rasadeste pana nu e absolut necesar. Aceasta floare se inmulteste prin butasi de tulpina care detin 3-4 noduri, doar primavara, folosind lastari maturi. Se poate si vara prin marcotarea tulpinilor. Fertilizarea nu este indispensabila. Cantitatile de ingrasaminte folosite sa fie moderate, deoarece altfel se intarzie sau compromite inflorirea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 67 68 69

70

71 72 73 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct