´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera H - pagina 75

Hunii - enciclopedia universala

Hunii:  Hunii erau un popor asiatic, nomad, s-au stabilit in Campia Panonica. In timpul lui Attila au ajuns o mare putere si au facut incursiuni in toata Europa. Dupa moartea lui Attila (453) stapanirea hunilor s-a destramat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Husar, Alexandru - enciclopedia universala

Husar, Alexandru:  (n. 26 aprilie 1920, Ilva mare, Nasaud) - A absolvit filosofia si istoria la Cluj, profesor la Universitatea din Iasi. A colaborat la reviste de specialitate: "Limba si literatura romana", Revista de filozofie", Revista de istorie si teorie literara si la reviste literare: Convorbiri literare", Iasul literar", Secolul XX", Cronica", Luceafarul", Ateneu", Dacialiterara", Revista romana", Steaua", Viata romaneasca". Lucrari: Dincolo de ruine. Cetati medievale, 1959; Intoarcerea la literatura, 1978; Metapoetica. Prolegomene, 1983, Premiul Academiei Romane; Ideea europeana, 1993; Lectiile istoriei, 1995Premiul Uniunii Scriitorilor, PremiulSalonului de carte Chisinau; Traditii nationale in estetica si filosofia artei, 2001. Prin Decret prezidential i se confera Ordinul National Serviciu Credincios in grad de Ofiter, 2002.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Husitism - enciclopedia universala

Husitism:  Miscare religioasa si social-politica initiata de Jan Hus, indreptata impotriva Bisericii catolice si a feudalilor germani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

Hutulii - enciclopedia universala

Hutulii:  Sunt un subgrup etnic ucrainean ce traieste in Bucovina, Maramures, Transcarpatia si Pocutia. Hutulii ii spun teritoriului pe care locuiesc Hutulscina, numit in romana si Tara Hutulilor. In Romania, hutulii locuiesc in comunele Brodina, Breaza, Carlibaba, Moldova-Sulita, Moldovita, Izvoarele Sucevei, Vatra Moldovitei si Ulma (din judetul Suceava) si in comunele Bistra, Poienile de sub Munte, Repedea, Rona de Sus, Ruscova si Viseu de Sus (din judetul Maramures) si in satele si catunele aferente. Hutulii nu sunt considerati o etnie de sine statatoare, fiind inglobati ucrainenilor. Ei par a se inrudi, mai mult cultural decat lingvistic, cu alte populatii slavofone ce locuiesc in Muntii Carpati si anume cu boikii, rutenii, lemkii si goralii. Portul este vizibil distinct de cel al populatiilor invecinate, muzica are unele elemente comune cu cea maghiara, in vreme ce unele obiceiuri isi gasesc analogii la alte populatii carpatice, cum ar fi maramuresenii vorbitori de romana. In Romania, hutulii dispun de o organizatie proprie, UGAEH ("Uniunea Generala a Etniei Hutule"), care a initiat Festivalul Hutulilor, la Herghelia Lucina din comuna Moldova-Sulita, celebra pentru caii de rasa hutula crescuti acolo. Festivalul a devenit o manifestatie anuala, tinuta de obicei in prima duminica din iulie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera H

« 72 73 74

75

76 77 78 »
«

»