´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 11

Ienicer - enciclopedia universala

Ienicer:  Soldat din corpul de elita al vechii infanterii turcesti, recrutat la inceput dintre prizonierii de razboi, iar mai tarziu dintre copiii turciti ai populatiilor crestine.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Iepurele de camp - enciclopedia universala

Iepurele de camp:  se deosebeste de iepurele de vizuina (sau lapinul) prin urechile si membrele sale posterioare mai lungi si prin absenta pleoapelor la ochi. Lungimea membrelor lui posterioare este cheia rapiditatii sale (poate fugi cu viteze de pana la 80 km/h). El fuge in zig-zaguri intrerupte de salturi care pot atinge lungimea de 7 metri. Spre deosebire de lapin, iepurele de camp nu isi sapa un adapost; el se odihneste de unul singur intr-o mica adancitura, numita culcus. In perioada de imperechere, iepurii se urmaresc si se bat boxand cu labele din fata. Femela (iepuroaica) aduce pe lume in culcus intre 1 si 7 iepurasi. De la nastere, iepurasii au blana, vad si sunt capabili sa pasca iarba. Ca la toate rozatoarele, incisivii nu au smalt pe fata interna si cresc neintrerupt. Aceasta crestere dentara continua ii obliga pe iepuri sa rontaie fara incetare pentru a-si toci dintii, sub amenintarea de a-si vedea incisivii prea lungi si de a nu mai putea sa se hraneasca.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Iepurele de camp (Lepus europaeus) - enciclopedia universala

Iepurele de camp (Lepus europaeus):  Este un animal salbatic des intalnit si foarte usor de recunoscut. Lungimea corpului poate ajunge pana la 70cm si greutatea pana la 5 kg. Este unul din rozatoarele mari de la noi. Iepurele de camp il putem intalni din Delta Dunarii si pana la munte dar cu o densitatea mai buna in zonele de campie. Poate fi vazut atat in zonele intens cultivate agricol cat si in paduri. Iepurele de camp este foarte bine camuflat in mediul in care traieste si foarte greu de observat daca nu se misca. De altfel apeleaza la fuga ca ultima metoda de aparare;in general prefera sa stea nemiscat si lipit de pamant pana cand considera ca pericolul este iminent, moment in care apeleaza la calitatile sale de alergator. Spatele este de culoare galbena - cafenie cu naunte de negru si gri, in lateral este de culoare bruna-galbuie iar abdomenul este albicios. Coada este de culoare bruna inchis deasupra si alba dedesubt. Iepurele de camp este un animal foarte prolific. Iepuroaicele fata de 4 ori pe an,din primavara si pana in toamna,cate 2-5 iepurasi, dupa o perioada de gestatie de 42 de zile. Cu toate acestea sporul variaza mult din cauza pradatorilor si a conditiilor de mediu din anul respectiv.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Iepurele de vizuina - enciclopedia universala

Iepurele de vizuina:  (sau lapinul) traieste intr-un adapost. La cel mai mic pericol, el bate pamantul cu labele din spate ca sa-i avertizeze si pe ceilalti iepuri, apoi plonjeaza pentru a se pune la adapost. In vizuina, dupa 1 luna de gestatie, se nasc iepurasii care sunt goi (nu au par), pe un pat de par amenajat de mama lor. Tot aici iepuroaica isi alapteaza puii timp de douazeci de zile. Ea este foarte prolifica, avand 4 sau 5 gestatii pe an, fiecare de 2 pana la 7 pui: in 6 ani ea poate avea mai mult de 200 de descendenti! La rasaritul si la apusul soarelui, toti acesti iepuri se aduna pe pajisti ca sa manance ierburi si sa linga roua care s-a depus pe plante. Lapinul are un miros excelent si adulmeca tot timpul (asta face cand isi misca nasucul). Exista multi iepuri salbatici, iar omul a domesticit unele specii pentru carnea si blana lor, pentru a le face animale de companie si chiar, dupa secolul al 19-lea, animale de laborator.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 8 9 10

11

12 13 14 »
«

»