´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 18

Imobilizare - enciclopedia universala

Imobilizare:  Procedeu terapeutic constand in imobilizarea unei parti bolnave sau accidentate a corpului, chiar si a intregului corp. Majoritatea fracturilor sunt ingrijite prin imobilizare cu ajutorul unor aparate ortopedice, atele, gipsuri sau prin osteosinteza (reasamblarea fragmentelor osoase cu ajutorul suruburilor, cuielor, placilor si altor mijloace mecanice). Multumita acestui procedeu se mai pot trata entorsele, artrita si tuberculoza osteoarticulara, precum si unele afectiuni ale coloanei vertebrale. Durata imobilizarii trebuie sa fie destul de mare pentru a putea permite oprirea tulburarilor sau consolidarea, dar nu trebuie sa fie prelungita dincolo de aceasta data cu scopul de a fi intreprinsa cat mai devreme posibil o reeducare si pentru a se evita topirea musculara si redoarea articulatiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Imobilizator - enciclopedia universala

Imobilizator:  Dispozitiv electronic antifurt, care anuleaza anumite functii ale motorului unui autovehicul, facand astfel imposibila pornirea neautorizata a acestuia.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Impachetare - enciclopedia universala

Impachetare:  Metoda terapeutica ce consta in invelirea intregului corp sau a unei parti a corpului unui bolnav cu un cearceaf umezit si stors. impachetarea rece este realizata adesea in caz de febra ridicata. Bolnavul este infasurat intr-un cearceaf umezit in apa a carei temperatura este cu 2°C mai mica decat cea a bolnavului febril. In prealabil fata si toracele bolnavului au fost racorite. Acest tratament completeaza actiunea anti-pireticelor si da bolnavului, datorita efectului racoritor, senzatia de a se simti bine. Impachetarea dureaza aproximativ 20 de minute. Daca febra ramane ridicata, impachetarea poate sa fie repetata de 4-5 ori in 24 de ore.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Impala - enciclopedia universala

Impala:  este una dintre cele mai rapide si mai elegante antilope. Se recunoaste dupa banda neagra care coboara de-a lungul coapsei sale. Numai masculul are coarne. Impala poate galopa cu 60 km/h. In fuga sa, ea poate face salturi de 3 metri inaltime si 10 metri lungime. In caz de pericol, aceste salturi dezordonate pot zapaci pradatorii (lei, leoparzi si gheparzi) si din cand in cand ii permit sa scape. In cea mai mare parte a anului masculii formeaza mici cete, separate de femele. Ei se reintalnesc cu femelele pentru a se imperechea la inceputul sezonului umed, cand iarba este din abundenta. In acea perioada grupurile sunt formate dintr-un mascul insotit de 5 pana la 50 de femele. Micutii aparuti din aceste impreunari raman cu mama lor timp de un an. Sunt deseori intalnite in zonele paduroase ale savanei, intotdeauna aproape de o sursa de apa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 15 16 17

18

19 20 21 »
«

»