´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 2

Iacul - enciclopedia universala

Iacul:  este un rumegator ce poate atinge inaltimea de 2 metri. Traieste in muntii inalti din Tibet si in nord-estul Chinei. Poate fi intalnit pana la 6.000 metri altitudine, acolo unde nu mai creste nici un arbore! Tibetanii il folosesc ca animal de povara si de calarie, dar si pentru lana, pielea, carnea si laptele sau (din care se face si branza) si chiar pentru excrementele sale (care se utilizeaza drept combustibil sau ca ingrasamant)! Inca se mai gasesc cativa iaci in stare salbatica. Ei traiesc in turme constituite in cea mai mare parte din femele. Masculul traieste mai mult singur si se alatura turmelor de femele doar in perioada de reproducere (care se numeste rut).

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera I

IAL - enciclopedia universala

IAL:  (International Algebraic Language) - limbaj algebric international.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera I

Ianculescu, Dinu - enciclopedia universala

Ianculescu, Dinu:  (n. 24 martie 1925, Bucuresti) actor si poet. In perioada 1940-'44 face parte din gruparea ziarului Ardealul, scriind impotriva Dictatului de la Viena si declamandu-si propriile poezii in marilelocalitati ale tarii. Publica de asemenea inUniverul literar, Revista Fundatiilor Regale, Fapta, Tribuna din Brasov precum si in alte reviste si ziare ale timpului. In 1956 este cadru didactic in Bucuresti. Dupa o pauza de20 ani publica in Luceafarul, Romania literara, Contemporanul, Viata Romaneasca si altele.Actor la Teatrul National, Teatrul actorului de film C. Nottara, Teatrul Tineretului, Teatrul Mic, joaca pe scena si in film timp de 40 de ani. Colaboreaza cu Televiziunea Romana la emisiunea Teleenciclopedia, fiind personificat ca vocea de sambata seara. in 1985 se stabileste in Germania, continuand sa joace pe scena teatrelor din Darmstadt siMannheim. Autor de versuri, a publicat volume precum Un gand, un chip stiut, un vis, un timp, 2002, care sunt influentate de imagisitica actorului. In Germania colaboreaza de asemenea la emisiunile culturale si artistice ale posturilor de radio HR din Frankfurt si SWF din Baden-Baden. Membru de onoare al cenaclului Apozitia din Munchen, membru al cenaclurilor romanesti din Aachen si Koln. Decorat cu medalia comemorativa 150 ani de la nasterea lui Mihai Eminescu.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera I

Ianosi, Ion - enciclopedia universala

Ianosi, Ion:  (n. 1 mai 1928, Brasov; nume la nastere: Janos Steinberger) - estetician. A studiat estetica la Bucuresti si Leningrad. Profesor la Universitatea Bucuresti. A debutat cu volumul controversat: Romanul monumental sisecolul XX, 1963, Premiul Uniunii Scriitorilor si a continuat cu studii de specialitate: Thomas Mann, 1965; Dostoievski tragedia subteranei, 1968; Dialectica si estetica, 1971; Romanul unui oras: Petersburg, 1972; Alegerea lui Iona, 1974; Schita pentru o estetica posibila, 1975; Poveste cu doi necunoscuti: Dostoievski si Tolstoi, 1977; Secolul nostru cel de toate zilele, 1980; Hegel si arta, 1980; Nearta - arta, 2 vol., 1982-1985; Literatura si filozofie, 1986; Sublimul in spiritualitatea romaneasca, 1987; Optiuni, 1989; O viata, carturar, 1998; O istorie afilosofiei romanesti in relatia ei cu literatura, 1996. A tradus mult din literatura rusa si sovietica, a coordonat traducerile din rusa la EdituraHumanitas.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera I

« 1

2

3 4 5 »
«

»