´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 20

Imperium - enciclopedia universala

Imperium:  Putere acordata regelui in Roma antica, apoi magistratilor superiori si, in epoca imperiala, imparatului. Imperium dadea dreptul la comanda militara, dreptul de a lua auspiciile (prezicerea viitorului dupa zborul pasarilor), convocarea senatului si comitiilor, dreptul de a propune legi si dreptul de a-i aresta pe cei nesupusi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Impetigo - enciclopedia universala

Impetigo:  Infectie cutanata supurata si contagioasa de origine bacteriana. Impetigo este o afectiune frecventa. Ea sc observa cel mai des la copilul mai mic de 10 ani, uneori sub forma unor mici epidemii afectand o scoala sau o familie. Germenii in cauza sunt stafilococul auriu, uneori streptococul, care pot penetra in piele cu ocazia unei taieturi sau a leziunilor de herpes sau de eczema. Semnele incep printr-o mica placa rosie pe care apar vezicule (basicute minuscule umplute cu un lichid limpede) care se umplu cu puroi. Apoi leziunile, foarte fragile, lasa rapid locul unei cruste galbui de culoarea mierii, care acopera un puroi unsuros. Ele infecteza adesea conturul narinelor, al gurii sau al ochilor, uneori zonele genitale. Impetigo poate fi insotit de o febra moderata. Cateodata se asista la multiplicarea leziunilor, scarpinarea crustelor transportand microbul dintr-un punct in altul. Scarpinatul favorizeaza si mai mult persistenta cicatricelor definitive sau prelungite. se bazeaza pe administrarea de antibiotice active fata de stafilococi si streptococi, pe cale orala, timp de cel putin 10 zile. Ingrijirile locale sunt, de asemenea, foarte importante: inmuierea crustelor prin pulverizari de ser cu zinc sau aplicatii de antiseptice de doua ori pe zi, spalarea cu un sapun antiseptic. Fetele de perna, servetele de masa si de baie trebuie spalate, pe cat posibil, separat de lucrurile celorlalti. Pentru a evita efectele scarpinatului la copii, se preconizeaza taierea unghiilor, ei trebuie sa se spele de doua ori pe zi si sa Ii se acopere leziunile cu o compresa uscata. In plus, se impune o evictie scolara pana la vindecarea completa (8 pana la 10 zile).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Implant - enciclopedia universala

Implant:  Orice material natural sau artificial inserat in organism. Implanturile sunt destinate sa inlocuiasca un organ bolnav sau sa amelioreze functionarea sa, sa trateze anumite boli, sa difuzeze medicamente sau hormoni sau chiar sa remodeleze silueta. Un implant poate fi un aparat, miniaturizat sau nu, un medicament, un tesut sintetic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Implant cohlear - enciclopedia universala

Implant cohlear:  Electrozi plasati chirurgical in interiorul cohleei, in urechea interna. Punerea unui implant cohlear nu este indicata decat in cazul in care protezele auditive nu sunt eficace, in surditatile de perceptie grave, fie de origine congenitala, fie prin atingere toxica a urechii interne. Aplicarea implantului se face, sub anestezie generala, printr-o incizie practicata in spatele pavilionului urechii. Electrozii vor stimula celulele senzoriale ale urechii interne si vor adresa impulsurile nervoase creierului. Ei sunt legati cu un fir de un mic microfon plasat in exterior deasupra pavilionului urechii, care culege sunetele si le transforma in curent electric. Aceasta tehnica recenta de microchirurgie este inca putin intrebuintata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 17 18 19

20

21 22 23 »
«

»