´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 22

Importator - enciclopedia universala

Importator:  Companie care lucreaza in stransa legatura sau in baza unei intelegeri contractuale cu producatorii, pentru a putea importa produsele acestora in tara in care isi desfasoara activitatea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Impotenta - enciclopedia universala

Impotenta:  Incapacitate a unui barbat de a obtine sau de a mentine o erectie si, din acest motiv, de a avea un raport sexual satisfacator. Impotenta desemneaza de asemenea, dar in mod abuziv, tulburarile ca ejacularea precoce sau cea retardata. Impotenta, care poate fi observata la orice varsta la barbatul adult, este provocata de tulburari de origine organica sau psihica. Impotenta organica poate fi consecutiva unor afectiuni vasculare, neurologice sau endocrine, care au rasunet asupra organelor ce permit erectia, in particular nervii, vasele sangvine si corpii cavernosi ai penisului: diabetul, ateroscleroza, arterita, alterarea venelor peniene insuficienta suprarenala, boala lui La Peyronie, alcoolismul, tabagismul . toxicomania (fata de opiacee mai ales). Impotenta poate, de asemenea, sa survina in urma unei interventii chirurgicale (ablatia prostatei, a vezicii sau a rectului) sau in urma unei leziuni a maduvei spinarii, provocand intreruperea plexului nervos (intersectarea mai multor ramuri nervoase) al bazinului. Medicamentele utilizate impotriva tensiunii arteriale sunt uneori responsabile de impotenta, ca de exemplu psihotropele. Impotenta psihogena raspunde de cele mai multe ori unuia sau mai multor esecuri resimtite ca devalorizante in fata unei partenere sau unei prea mari angoase in momentul raporturilor amoroase. In cursul impotentelor psihogene exista erectii normale inconstiente, mai ales in timpul somnului, sau constiente, la trezire in mod deosebit, dar in afara oricarei situatii amoroase. Tratamentul impotentei organice consta intai de toate in tratarea afectiunii in cauza. Cand aceasta nu este de-ajuns, in caz de arterita de exemplu, se recurge la injectii intra-cavemoase cu papaverina sau cu alt produs care antreneaza o erectie temporara sau aplicarea unei proteze peniene care permite o erectie artificiala. Tratamentul impotentei psihogene face apel la psihoterapie. Prezenta partenerei in cursul conversatiilor medicale este uneori benefica. Recurgerea la psihotrope (anxiolitice, antidepresive) nu poate fi facuta decat cu masura si limitata lltimp (risc de efecte nedorite si de automedicatie). Tratata in mod adecvat, impotenta psihogena se vindeca in general bine.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Impresionism - enciclopedia universala

Impresionism:  Miscare artistica constituita in Franta in deceniul al 8-lea al sec. XIX, denumita astfel dupa tabloul lui Claude Monet "Impresie, rasarit de soare" (1874); caracterizata prin renuntarea la contururile precise, la detalii, la clarobscur spre a reda cat mai sugestiv lumina.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Impulsie - enciclopedia universala

Impulsie:  Nevoie irezistibila de a comite un act absurd nu antisocial. In cazurile acute, neurolepticele si spitalizarea cauta sa inhibe descarcarile pulsionale. In cazurile nepericuloase, psihoterapia poate reduce incarcaturile emotionale prea intense.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 19 20 21

22

23 24 25 »
«

»