´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 24

Imunitate parlamentara - enciclopedia universala

Imunitate parlamentara:  Dreptul parlamentarilor (deputati si senatori) de a nu fi urmariti, invinuiti si trimisi in judecata decat cu aprobarea organului reprezentativ din care fac parte.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Imunizare - enciclopedia universala

Imunizare:  Totalitate a imprejurarilor si procedeelor care declanseaza, la un individ, o reactie imunitara ce permite organismului sa sc apere impotriva unui element strain (substanta, microorganism), denumit antigen.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Imunocit - enciclopedia universala

Imunocit:  Celula care asigura functionarea sistemului imunitar. Imunocitele cuprind, in principal, doua categorii de celule: globulele albe denumite limfocite, care poseda structuri membranare denumite receptori, capabile sa recunoasca antigenele, si celulele al caror rol este sa permita recunoasterea antigenului de catre limfocite, denumite macro-fage sau celule prezentatoare ale antigenului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Imunodeficienta - enciclopedia universala

Imunodeficienta:  Diminuare congenitala sau dobandita a starii de imunitate a organismului. Atunci cand imunodeficienta este marcata si durabila, ea face bolnavul deosebit de sensibil la infectiile oportuniste (cauzate de germeni inofensivi in mod normal si care afecteaza doar organismele cu mijloace slabite de aparare). Imunodeficientele congenitale pot atinge diferite verigi ale raspunsului imunitar. Atunci cand deficitul imunitar priveste limfocitele, prognosticul este adesea defavorabil. Unele imunodeficiente sunt frecvente dar bine tolerate. Imunodeficientele dobandite sunt frecvente. In lume, prima cauza a imunodeficientei dobandite este malnutritia. Alte cauze sunt mai rare: sindromul ncfrotic (forma de glomerulonefrita) antreneaza o hipogamaglobulinemie (micsorarea nivelului de imunoglobuline din sange) favorizand infectiile. Chimioterapia si radioterapia in tratamentul cancerelor, corticoterapia in cel al bolilor inflamatorii si imunosupre-soarele in prevenirea rejectiilor de grefa induc deficite mai mult sau mai putin profunde si mai mult sau mai putin complete ale imunitatii. Numeroase virusuri sunt si ele susceptibile sa provoace deficite imunitare, trecatoare pentru majoritatea lor. HIV (virusul SIDA) antreneaza o imuno-deficienta profunda si definitiva.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 21 22 23

24

25 26 27 »
«

»