´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 27

Incalzire prin tragere - enciclopedia universala

Incalzire prin tragere:  Exercitiu de mladiere a muschilor si tendoanelor. Punerea in tensiune a tesutului, incalzirea, amelioreaza supletea prin cresterea amplitudinilor naturale. Incalzirea cvadricepsului, de exemplu, care se efectueaza in pozitia stand in picioare, consta in prinderea gleznei in mana si in indoirea genunchiului pentru a lovi cu calcaiul fesa, fara a cambra spatele. Incalzirea prin tragere poate fi treptata, tensiunea fiind mentinuta cateva secunde apoi slabita lent. Ea contribuie la prevenirea accidentelor musculare si tendinoase: ea ptegateste muschii care vor fi solicitati in practicarea unui spoit si permite evitarea intinderii (ruptura musculara benigna); dupa efort, ea evita febra musculara. Un muschi rece (nepregatit) nu trebuie supus unei astfel de incalziri care necesita intinderea sa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Incarcatura bronsica - enciclopedia universala

Incarcatura bronsica:  Acumulare de secretii in bronhii. O incarcatura bronsica, denumita in mod obisnuit incarcatura, poate fi consecinta unei cresteri importante a secretiilor bronsice (bronsita acuta) sau prezentei anormale de solide sau lichide in bronhii (falsa-ruta alimentara, regurgitare). In anumite cazuri de incarcatura, este incriminat mecanismul tusei: ea nu mai poate duce la eliminarea secretiilor din cauza alterarii cililor microscopici care tapeteaza bronhiile, lucru care poate fi legat de tabagism, de o oboseala a muschilor respiratori sau de o tulburare a starii de constienta (pierderea constientei). Incarcatura bronsica se traduce printr-o jena respiratorie: auscultarea plamanilor permite perceperea unor raluri bronsice. Tratamentrul face apel cu prioritate la kineziterapia respiratorie, uneori la fluidifiante, evitand antitusivele; el vizeaza in plus tratarea cauzei incarcaturii bronsice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Incarcatura proaspata - enciclopedia universala

Incarcatura proaspata:  Amestecul aer-combustibil (cazul motoarelor cu aprindere prin scanteie) sau aerul (cazul motoarelor Diesel) admis in camera de ardere la reluarea fiecarui ciclu motor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Incasi - enciclopedia universala

Incasi:  Ameriendieni din America de Sud, din zona nord-vestica si centrala andina; au creat o originala cultura materiala si spirituala si un stat puternic (sec.XIV-XVI), cucerit si distrus de conchistadorii spanioli, condusi de F. Pizarro.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 24 25 26

27

28 29 30 »
«

»