´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 28

Incercari literare - enciclopedia universala

Incercari literare:  (1892-1893, Cernauti) revista lunara cu profil social-politic si literar. Se situa in linia publicisticii din Transilvania si Bucovina, militand pentru apararea drepturilor romanilor din Imperiul Austro-Ungar. A publicat autori din toate provinciile romanesti., inclusiv folclor. A fost fondata si condusa de C. Berariu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Incheietura a mainii - enciclopedia universala

Incheietura a mainii:  Segment al membrului superior cuprins intre antebrat si mana. Scheletul incheieturii mainii ("poignet", termen francez Utilizat si in limba romana) este constituit din 8 oase, denumite oasele carpului, repartizate in doua randuri: cele 4 oase ale primului rand se articuleaza cu oasele antebratului; celelalte 4 oase din cel de al doilea rand se articuleaza cu metacarpul. Exista pe fata palmara a articulatiei tniinii un tunel denumit canalul carpian, care lasa loc de tncere tendoanelor flectoare ale degetelor si nervului Median. Artera radiala (artera pe care se ia pulsul) trece prin incheietura mainii, pe la baza policelui, in lungimea unui defileu denumit tabachera anatomica, unde ea este la Mprafata si este usor palpabila. Fracturile incheieturii mainii sunt deosebit de frecvente, Meosebi fracturile de scafoid si cele ale extremitatii Herioare a radiusului. Alte traumatisme sunt, pe de alta parte, entorsele si rupturile ligamentare, care pot antrena o instabilitate cronica a incheieturii mainii, pe de alta parte ranirile cutanate, care deterioreaza uneori tendoanele si nervii. Principalele afectiuni ale incheieturii mainii sunt sindromul canalului carpian si artroza radacinii policelui (rizartroza). De altfel, unele reumatisme inflamatorii afecteaza in mod predominant incheietura mainii (condro-calcinoza, poliartrita reumatoida etc.).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Inchidere centralizata - enciclopedia universala

Inchidere centralizata:  Sistem de blocare automata a usilor unui autovehicul, prin telecomanda sau prin actionarea cu cheia a yalei unei singure usi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Inchidere tranzitiva - enciclopedia universala

Inchidere tranzitiva:  Mentinerea dependentelor functionale elementare valabile pentru o schema de relatie, obtinuta prin aplicarea proprietatii de tranzitivitate asupra unei multimi initiale de dependente functionale elementare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 25 26 27

28

29 30 31 »
«

»