´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 29

Inchistare - enciclopedia universala

Inchistare:  Formare a unei carcase fibroase in jurul unei leziuni, izoland astfel leziunea de restul organismului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Inchizitie - enciclopedia universala

Inchizitie:  Institutie a Bisericii catolice care judeca pe cei acuzati de erezie si pe cei care isi manifestau sub orice forma ostilitatea sau nesupunerea fata de biserica catolica. A functionat cu precadere in nordul Italiei, sudul Frantei si in Spania crestina impotriva catarilor, valdensilor, vrajitoarelor, magicienilor, evreilor si musulmanilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Incompatibilitate rhesus - enciclopedia universala

Incompatibilitate rhesus:  Antagonism intre sangele unei femei insarcinate si cel al fatului, sau intre sangele unui transfuzat si cel al unui donator, legat de unul dintre antigenele sistemului Rhesus (Rh). O femie Rh" si un barbat Rh+ pot avea un copil Rh": in acest caz nu exista vreo problema de incompatibilitate Rhesus. Dar exista si sansa de a avea un copil Rh+. In acest caz, in timpul sarcinii, orice trecere a sangelui fetal in sangele matern va antrena formarea in sangele mamei a anticorpilor anti-Rhesus. In mod normal, nu exista nici un contact intre sangele mamei si cel al fatului. Totusi, un contact poate avea loc intre sangele mamei si cel al fatului cu ocazia unei episod patologic in timpul gestatiei (sangerare, sarcina extrauterina, placenta praevia), al unui examen de depistare antenatala (punctionare a sangelui fetal, amniocenteza) sau chiar in cursul nasterii. Prima sarcina a unei femei Rh" este cel mai des fara pericol pentru copil. Totusi, atunci cand ea asteapta un al doilea copil Rh+, este posibil ca sangele mamei sa contina anticorpi anti-Rhesus. Acestia traverseaza atunci placenta si distrug globulele rosii ale fatului, expunandu-l unei grave anemii, boala hemolitica a nou-nascutului. Primele semne ale bolii apar la sfarsitul sarcinii si la nastere. Hemoliza este insotita de un icter. In absenta tratamentului pot surveni leziuni ireversibile ale creierului. Prevenirea consta in supravegherea sarcinii femeilor Rh" gravide, prin dozari de anticorpi anti-Rhesus materni repetate regulat. Dupa nastere, sc injecteaza mamei gamaglobuline anti-Rhesus (in principal anti-D), substante care distrug globulele rosii ale fatului prezente in sangele matern inainte ca acestea sa fi declansat producerea de anticorpi anti-Rhesus.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Incompatibilitate transfuzionala - enciclopedia universala

Incompatibilitate transfuzionala:  Imposibilitate de a transfuziona sangele unui individ altui individ din cauza unui conflict intre antigenele donatorului si anticorpii primitorului. O incompatibilitate transfuzionala apare de cele mai multe ori cand globulele rosii ale donatorului poarta antigenele recunoscute de catre anticorpii prezenti la primitor, care distrug globulele rosii ale donatorului: asa se explica incompatibilitatile intre indivizii apartinand unor grupuri sangvine diferite din interiorul sistemului ABO. Anticorpii in cauza pot fi fiziologici (sistemul ABO) sau dobanditi; ei sunt denumiti in acest ultim caz aglutinine neregulate. Aceste incompatibilitati sunt raspunzatoare de accidente de o gravitate variabila: ineficacitatea transfuziei, febra, frisoane, stare de rau, icter, insuficienta renala, stare de soc. Prevenirea accidentelor legate de incompatibilitatea transfuzionala se bazeaza pe respectarea stricta a regulilor transfuzionale. Grupurile sangvine ABO si Rhesus sunt determinate sistematic si, ca regula generala, grupul ABO al donatorului trebuie sa fie identic cu grupul ABO al primitorului. Cautarea aglutininclor neregulate este obligatorie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 26 27 28

29

30 31 32 »
«

»