´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 3

Iarcu, Dimitrie - enciclopedia universala

Iarcu, Dimitrie:  (n. 1817, Slatina - d. 13 ianuarie 1879, Bucuresti) - bibliograf. A facut liceul Sf. Sava din Bucuresti. Pasoptist. Casier al Societatii Academice Romane. Profesor. A editat manuale scolare, dar a ramas important pentru publicarea primei bibliografii generale a culturii romane, cuprinzand aparitiile din perioada 1550-1865: Catalog general de cartile romane, 1865.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Iaru, Florin - enciclopedia universala

Iaru, Florin:  (n. 24 mai 1954, Bucuresti; nume la nastere: Florin Ripa) poet. A absolvit Facultatea de Limba si Literatura Romana la Bucuresti si a fost membru al Cenaclului de Luni condus de NicolaeManolescu. A publicat in volumul colectiv Aer cu diamante, 1982, impreuna cu Mircea Cartarescu, Traian T. Cosovei, Ion Stratan, colegi de generatia '80. Debutase in 1981 cu un volum remarcat prin caracterul ludic: Cantece de trecut strada, 1981, Premiul Uniunii Scriitorilor si a evoluat spre o poezie profund melancolica: La cea mai inalta fictiune, 1984; Innebunesc si-mi pare rau, 1990; Poeme alese, 2002.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Iasi - enciclopedia universala

Iasi:  oras de resedinta al Judetului Iasi, 320.000 de locuitori, parte a Regiunii de Dezvoltare 1 Nord-Est (Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui) , veche capitala aMoldovei, localitate atestata la 1408, intr-un document semnat de Alexandru cel Bun. Dovezi de asezare exista din neolitic (cultura Cucuteni, 5000 i.H.) , atestand apartenenta zonei la o civilizatie care se intindea de jur imprejurul Mediteranei. In veacurile al XVI- lea si al XVII-lea Iasul a dat culturii romane perioada sa de aur, pe marii cronicari, pe Dosoftei, Dimitrie Cantemir, inceputurile invatamantului romanesc sub formaacademiilor (prima datand din 1642, reorganizata la 1714) . Astfel a rezistat identitatearomaneasca in perioada otomana si acest lucru a constituit fundamentul constructiilor viitoare, care au insemnat revolutia de modernizare de dupa 1848, incununata cu Unirea de la 1859, prin care care a rezultat Romania Mica. Ei i-a daruit Iasul primul domnitor: pe Alexandru Ioan Cuza. Tot la Iasi a fost leaganul Junimii (1863) , acolo si-au definit cariera Mihai Eminescu, Ion Creanga, Titu Maiorescu, P. P. Carp, A. - d. Xenopol, Al. Philippide, Mihail Kogalniceanu, Gh. Bratianu, Nicolae Iorga s.a. Universiatatea din Iasi, fundata in 1860, a fost cea mai veche din Principate. Acolo si- au facut studiile numerosi scriitori si oameni de cultura romani, de acolo au plecat la marile universitati europene bursieri, viitorii savanti ai Romaniei moderne. In prezent in Iasi functioneaza 5 institutii de invatamint superior de stat: Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi, Universitatea Agronomica si de Medicina Veterinara Ion Ionescu de la Brad, Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa, Universitatea deArte George Enescu, in care invata 51.727 studenti indrumati de 3.397 cadre didactice. Tot aici functioneaza 7 institutii de invatamint superior particulare: Universitatea Petre Andrei, Universitatea Mihail Kogalniceanu, Institutul teologic romano-catolic, Universitatea Apollonia, Universitatea ecologica Dimitrie Cantemir, UniversitateaGheorghe Zane, Institutul de studii europene Stefan Lupascu in care invata8.252 studenti indrumati de 240 cadredidactice universitare. In total, in centrul universitar Iasi invata si isi desavirsesc pregatirea profesionala 59.979 studenti indrumati de 3.657 cadre didactice universitare. Revistele Convorbiri literare si Timpul constituie cele mai puternice manifestari culturale, iar Muzeul Literaturii Romane, aflat in Casas Pogor, continua activitatea literara inaugurata de Junimea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Iasomie - enciclopedia universala

Iasomie:  Privita din perspectiva calitatilor olfactive iasomia pare de neintrecut. De la mirosul suav, cald si exotic, pana la mitul actual care ii venereaza aceste caracteristici nu a fost decat un singur pas. Pentru vechii hindusi, iasomia reprezenta floarea pe care Kama, zeitatea dragostei, o indragea cel mai mult dintre toate florile pamantului, fiind adorata pentru parfumul sau deosebit. In realitate, nu orice varietate de iasomie indeplineste trasaturile de mai sus. Unele flori imprastie un vag parfum in vreme ce altele pot fi lipsite in totalitate de el. Daca tanjesti cu adevarat la o gradina cu miros de iasomie, atunci propunerea noastra este sa realizam o scurta incursiune printre cele mai parfumate soiuri: iasomia comuna, iasomia araba, iasomia spaniola si iasomia italiana. Iasomia comuna (Jasminum officinale) poate creste si 9 m daca i se ofera un suport pe care sa urce. Florile albe sau colorate in roz pal, emana acel miros puternic floral. Iasomia comuna poate tolera vremea rece cand este plantata afara.In zonele cu climat aspru, insa, cel mai bine se creste intr-un vas care in lunile de iarna poate fi adapostit. Iasomia araba sau Jasminum sambaceste o specie sensibila la temperaturi scazute, specifica regiunilor cu climat tropical si subtropical. Florile albe infloresc vara si produc un miros imbietor. In China, acestea sunt intrebuintate pentru obtinerea unui ceai puternic aromat, recomandat in cazul migrenelor si pentru stimularea circulatiei sangelui. Spre deosebire de iasomia comuna, cea araba este un arbust peren care creste intre 1,5 si 1,8 m inaltime. Iasomia spaniola mai este cunoscuta in cercurile stiintifice drept Jasminum grandiflorum, nume care evoca trasatura sa definitorie: dimensiunea mare a florilor, cu diametrul de 2-3 cm. Iasomia spaniola este o floare galbena, asociata adeseori cu gratia si eleganta. Jasminum humile sau iasomia italiana se remarca prin flori galbene in forma de stea. Poate fi tunsa asa incat sa se dezvolte ca un arbust dens. Cerintele de crestere variaza in functie de soi, dar cele mai multe varietati prospera in soare direct si pe un sol bogat in nutrienti, bine drenat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 1 2

3

4 5 6 »
«

»