´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 30

Incontinenta de fecale - enciclopedia universala

Incontinenta de fecale:  Pierdere a controlului sfincterului anal, incapabil sa retina scaunele. Incontinenta de fecale poate avea cauze foarte diverse, unele mecanice (distrugerea sfincterului anal printr-o infectie, o tumora, o rana), altele nervoase (sectionarea nervilor care comanda sfincterul in cursul unei interventii chirurgicale privind un cancer de rect, o paralizie, o boala cerebrala). Reeducarea controlului sfincterian este dificila; totusi, ca poate, in unele cazuri (slabirea aparatului sfincterian), sa aduca o ameliorare a incontinentei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Incontinenta urinara - enciclopedia universala

Incontinenta urinara:  Pierdere involuntara a urinei. Incontinenta urinara nu trebuie sa fie confundata nici cu enurezia (pierderea involuntara de urina in timpul somnului), nici cu imperiozitatea mictionala (mictiunea involuntara in cursul unei necesitati deosebit de imperioase de a mictiona). Incontinenta urinara, la randul ei, prezinta doua forme: ea poate fi permanenta sau poate surveni la efort. Incontinenta urinara permanenta. Incontinenta urinara permanenta este consecutiva unei deficiente a sfincterului vezicii si a uretrei provocata de o boala neurologica sau de un traumatism care altereaza comenzile nervoase ale vezicii si sfincterelor. Ea mai poate aparea dupa o fractura de bazin insotita de o ruptura a uretrei sau ca urmare a unei interventii chirurgicale asupra prostatei. Incontinenta urinara permanenta se manifesta printr-o scurgere inconsolabila de urina. Aceasta consta in reeducarea sfincterului si muschilor perineului prin miscari de gimnastica sau cu ajutorul unor stimulatori musculari, mici sonde electrice nedureroase care, introduse in rect prin anus, permit stimularea acestor muschi in mod artificial. In caz de esec, sc poate practica o interventie chirurgicala. Incontinenta urinara de efort. Incontinenta urinara de efort survine mai ales la femeia in varsta sau dupa numeroase nasteri. Ea poate avea drept cauza fie o atrofiere a muschilor perineului care sustin vezica, fie o coborare a colului vezicii, fie o slabiciune a sfincterului. Pierderea de urina survine ca urmare a contractiilor brutale ale muschilor abdominali care survin, de exemplu, in urma transportarii unei greutati, unei izbucniri in ras sau unei crize violente de tuse sau stranuturilor. Acesta face apel la o reeducare a sfincterului si a muschilor perineului. In caz de esec al reeducarii, tratamentul chirurgical da rezultate foarte bune.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Incontinentia pigmenti - enciclopedia universala

Incontinentia pigmenti:  Afectiune creditara caracterizata prin leziuni cutanate asociate eu atingeri viscerale..

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Incubatie - enciclopedia universala

Incubatie:  Perioada care se scurge intre contaminarea organismului cu un agent patogen infectios si aparitia primelor semne ale bolii. Durata de incubatie e. ste variabila dupa natura afectiunii. Cunoasterea duratelor de incubatie caracteristice bolilor permite sa stabileasca data la care a avut loc contaminarea. Ea mai permite si invers sa se prevada data eventualei aparitii ale primelor semne ale bolii dupa un contact contaminant. Numeroase boli, ca varicela si rujeola, sunt contagioase chiar de la inceputul perioadei de incubatie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 27 28 29

30

31 32 33 »
«

»