´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 33

Indice cetanic - enciclopedia universala

Indice cetanic:  Valoare numerica reflectand gradul de inflamabilitate al combustibililor folositi pentru motoarele cu autoaprindere (Diesel). Cu cat indicele cetanic al unui combustibil este mai mare cu atat mai usor se aprinde combustibilul. La combustibilii obisnuiti folositi la motoarele Diesel, indicele cetanic variaza intre 35 si 55. Pentru evaluarea indicelui cetanic s-a ales o scara arbitrara (analog cifrei octanice), potrivit careia s-a atribuit cetanului (C16H34 ) valoarea 100 iar alfa-Metilnaftalinei (C10H7-CH3), valoarea 0. Asadar, indicele cetanic reprezinta procentul, in volume, de cetan (n-hexadecan, C16H34) intr-un amestec al acestuia cu alfa- Metilnaftalina. Se mai numeste si cifra cetanica sau cifra Cet.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Indigestie - enciclopedia universala

Indigestie:  Indispozitie care asociaza durerilor abdominale, greturile si varsaturile. Termen din limbajul curent, indigestia poate desemna o intoxicatie alimentara sau consecintele luarii unei mese copioase, numita pe nedrept "criza de ficat". Totusi, astfel de simptome pot fi si manifestarea altor boli abdominale, chiar toracice (infarct miocardic). Ele trebuie deci sa conduca la consultarea unui medic. Vindecarea unei indigestii cauzate de un exces alimentar este spontana, favorizata de dieta si de odihna.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Indoctrinare - enciclopedia universala

Indoctrinare:  Actiunea de convingere a cuiva in adevarul unei doctrine. Indoctrinarea comunista a vizat schimbarea modului de gandire al intregii populatii, in sensul ideilor marxiste, prin intermediul propagandei si al tuturor formelor de cultura si educatie, care au fost, la randul lor, ideologizate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Indoeuropeni - enciclopedia universala

Indoeuropeni:  Populatii originare din Asia Centrala, care, deplasandu-se spre vest, se amesteca cu populatia locala, proces in urma caruia rezulta popoare si limbi noi, cu un substrat comun.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 30 31 32

33

34 35 36 »
«

»