´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 34

Indoeuropenizare - enciclopedia universala

Indoeuropenizare:  Procesul de suprapunere a indoeuropenilor peste populatiile epocii neolitice, care a avut loc intre Atlantic si Valea Indusului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Indrumatorul cultural - enciclopedia universala

Indrumatorul cultural:  (1948-1989) - lunar, Bucuresti. Publicatie pentru caminele si ateneele populare editata de Comitetul de Stat pentru Cultura si Arta, devenit apoi Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste. Avea versiuni in maghiara (Muvelodes) si germana (Neue Literatur) . A conservat treditiile romanilor si ale minoritarilor, a continuat traditiaFundatiilor regale de educare a lumii satelor, oferind sfaturi pentru agricultori, pentreu casa sigospodarie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Inductor al ovulatiei - enciclopedia universala

Inductor al ovulatiei:  Medicament utilizat pentru a provoca ovulatia la femeie (expulzia unui ovul de catre ovar spre trompa uterina). Inductorii de ovulatie cuprind trei grupe de produse: clomifenul; gonadotrofinele umane provenind din urina femeilor aflate la menopauza sau a femeilor gravide; analogii de gonadoliberina sau LH-RH (hormonul produs de hipotalamus), ca buserelina, leuprorelina, triptorelina, care actioneaza ca si LH-RF eliberand hormonul luteinizant. Inductorii ovulatiei sunt indicati in tratamentul sterili-tatilor feminine indeosebi. In plus, ei stimuleaza si formarea de spermatozoizi in testicul si sunt deci indicati in tratamentul sterilitatilor masculine. Administrarea se face pe cale orala sau prin injectii. Inductorii ovulatiei sunt contraindicati in caz de sarcina si de tumora a aparatului genital sau a creierului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Inductor enzimatic - enciclopedia universala

Inductor enzimatic:  Susbtanta, medicamentoasa sau nu, care stimuleaza activitatea enzimelor hepatice ce intervin in metabolismul (degradarea) altor substante medicamentoase. Inductorii enzimatici pot fi medicamente (fenobarbital, fenitoin, rifampicina etc.) sau produse de diverse origini (alcool, tutun etc.).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 31 32 33

34

35 36 37 »
«

»