Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 37

Infarct osos - enciclopedia universala

Infarct osos:  Leziune a tesutului osos consecutiva unei obturari a arterei care iriga zona osoasa in cauza. Toate cauzele de tromboza (formarea unui cheag intr-un vas) arteriala pot sa se afle la originea unui infarct osos. Infarctul osos poate sa nu antreneze nici o tulburare daca sectorul de os atins este redus. Atunci cand infarctul osos se produce in vecinatatea unei articulatii, pe capul femural sau la condilul tibial de exemplu, el antreneaza o osteo-necroza (necroza osoasa) provocand o deformare a articulatiei, ceea ce face necesara punerea unei proteze, deformatia trebuind sa fie tratata prin chirurgie ortopedica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Infarct pulmonar - enciclopedia universala

Infarct pulmonar:  Necroza a unei parti mai mult sau mai putin importante de parenchim (tesut functional) pulmonar, legata de o obstructie brutala a unei ramuri a arterei pulmonare. Un infarct pulmonar survine in aproximativ 10% din cazurile de embolie pulmonara, constituind una din complicatiile ei. Infarctul pulmonar este provocat fie de catrc un trombus (cheag), fie de catrc un embol (cheag care a migrat dintr-un alt vas al organismului). Semnele care il caracterizeaza sunt o durere toracica, o jena respiratorie, o hemoptizie (scuipat cu sange), asociate cu o febra. Tratamentul consta in administrarea de medicamente anticoagulante.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Infectie - enciclopedia universala

Infectie:  Invazie a unui organism viu de catre microorganisme patogene care actioneaza prin multiplicarea lor (virulenta) si eventual prin secretarea de toxine. O infectie poate fi localizata sau generalizata, exogena (provocata de germeni provenind din mediul inconjurator) sau endogena (germeni provenind de la bolnav insusi). O infectie se dezvolta atunci cand mijloacele naturale de aparare ale organismului nu pot s-o impiedice; ceea ce determina aparitia sau nu a unei boli infectioase este raportul intre calitatea mijloacelor imunitare, mai mult sau mai putin compromise intr-o perioada variabila, si puterea patogenica a germenului respectiv. O infectie oportunista este o infectie cauzata de un microorganism care nu provoaca boala la un subiect purtator, dar care devine patogen in cazul unei imunodepresii (alterarea mijloacelor imunitare). O infectie generalizata sc traduc printr-o febra ridicata, frisoane si o alterare a starii generale. O infectie locala genereaza o inflamare a regiunii infectate, care se traduce printr-o durere, o roseata, un edem, formarea unui abces umplut de purori (infectii cu germeni piogeni), uneori o crestere a temperaturii. Se asociaza un tratament specific (antibacterian, antiviral etc.) impotriva microorganismului in cauza cu un tratament al simptomelor (febra, dureri); in formele grave poate fi necesara o reanimare in serviciu spitalier. Prevenirea consta intr-o buna igiena (privind bacteriile, ciupercile etc.) si in vaccinarea impotriva unor microorganisme (bacterii, virusuri).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Infectie nozocomiala - enciclopedia universala

Infectie nozocomiala:  Infectic contractata in cursul unei spitalizari. Factorii de infectii nozocomiale sunt multipli si in evolutie constanta. Astazi, spitalul ingrijeste bolnavi din ce in ce mai fragili, executa acte chirurgicale din ce in ce mai grele si invazive care constituie tot atatea porti de intrare pentru infectii (sonde vezicale, catetere vasculare, ventilatie artificiala etc.). Astfel, frecventa de aparitie a acestor infectii este variabila dupa tipul ingrijirilor acordate (mai ridicata in cadrul serviciilor de ingrijire intensiva, de reanimare), dupa durata spitalizarii (mai ridicata in serviciile cu spitalizare indelungata si de reeducare functionala din cauza prezentei escarelor, sondelor stabile, care favorizeaza infectiile si, in sfarsit, dupa vulnerabilitatea subiectilor: bolile acute grave, organism fragilizat prin varsta inaintata sau din contra, varste foarte mici, un cancer, alcoolismul cronic, imunosupresia legata de SIDA, de imunoterapiile anticanceroase sau de grefele de organe. In toate cazurile, este important sa sc asigure controlul si supravegherea infectiilor spitalicesti pentru a le aduce la niveluri cat mai scazute posibil in functie de Retorul de activitate. Acest nivel apare efectiv ca un indicator al calitatii si securitatii ingrijirilor, precum si al igienei unei institutii (spital "curat"). O buna formare a personalului de ingrijire, o strategie de prevenire si de Control al infectiilor spitalicesti, respectarea regulilor de igiena spitaliceasca dupa actele practicate (asepsia sau igiena llgrijirilor in mediu septic) sunt polii luptei impotriva infectiei spitalicesti.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 34 35 36

37

38 39 40 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct