´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 38

Infectie urinara - enciclopedia universala

Infectie urinara:  Prezenta de germeni si de puroi in caile urinare. Infectiile urinare sunt extrem de frecvente. La copil, ele sunt provocate de anomaliile congenitale (ingustarea congenitala a ureterei, megauretera, refluxul vezicorenal). Toate organele genitourinare pot fi atinse: testiculul si epididimul (orhiepididimita), prostata (prostatita), uretra (urctrita), vezica (cistita), bazinetul rinichiului (pielonefrita) etc. Simptomele infectiilor urinare depind de organul atins. Cel mai des este vorba de tulburari de mictiune: arsuri, dureri, mictiuni frecvente chiar, in cazul infectiei unui tesut (prostata, testicul, rinichi) sau de retentie a urinei infectate (in vezica, in rinichi), febra ridicata, asociata uneori cu frisoane. Diagnosticul se pune in urma examenului citobacteriologic al urinei (ECBU.), care permite sa se puna in evidenta germenele responsabil - cel mai des Gram negativ (Escherichia coli, de exemplu) si asociat cu numeroase Icucocite alterate (puroi) - si in urma efectuarii numaratorii; numarul de germeni trebuie sa fie mai mare sau ccl putin egal cu KM) 000 pe milimetru de urina pentru a afirma realitatea infectiei. Daca infectia nu este tratata destul de rapid sau eficace, uneori apar complicatii: abces al testiculului sau al prostatei la barbat, abces al rinichiului, pionefroza (supuratia tesutului renal si a cailor urinare adiacente), flegmon perinefretic. In plus, infectia poate fi agravata de o stare patologica preexistenta ca diabetul sau imunopresia (SIDA). Acesta comporta o antibioterapie aleasa in functie de rezultatele antibiogramei, precum si tratarea unei eventuale cauze favorizante, care ameninta cu recidiva infectiei urinare. Este posibil, in caz de cistita recidivanta, sa se urmeze o antibioterapie preventiva luand in fiecare zi, sau la 2-3 zile, antibiotice in foarte mici cantitati, timp de mai multe luni in continuare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Infectiologie - enciclopedia universala

Infectiologie:  Totalitate a disciplinelor medicale consacrate studiului bolilor infectioase.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Inferenta tipurilor - enciclopedia universala

Inferenta tipurilor:  Determinarea expresiei de tip asociata unei constructii din limbaj luand in consideratie si contextul in care constructia este folosita. Este caracteristica limbajelor de programare pentru care nu exista declaratii de tip (de exemplu ML). In aceste cazuri, se considera ca utilizarea tipurilor este corecta, daca pentru fiecare constructie din program se poate infera o expresie de tip.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Infiltratie terapeutica - enciclopedia universala

Infiltratie terapeutica:  Injectare cu ajutorul unui ac a unei substante medicamentoase sau anestezice intr-o structura anatomica delimitata. O infiltratie are drept scop a face ca substanta injectata, astfel concentrata pe regiunea de tratat, sa fie mai eficace decat daca ar fi administrata pe cale generala. Unele substante - ca acidul osmic sau substantele radioactive, utilizate pentru a distruge membrana sinoviala bolnava - nu pot fi administrate decat prin infiltratie. Infiltratiile sunt simplu de realizat atunci cand articulatia permite un acces usor (genunchi, cot, canal carpian etc ). Ele nu sunt dureroase, in general. O infiltratie in articulatia soldului sau in discurile intervertebrale, mai dificile ca acces, pot necesita un control radiografie, inaintarea acului fiind urmarita pe un ecran.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 35 36 37

38

39 40 41 »
«

»