´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 39

Infirmier - enciclopedia universala

Infirmier:  Persoana abilitata sa dea ingrijiri pe baza unei prescriptii medicale sau in functie de rolul sau propriu. In Europa, infirmierii beneficiaza de un invatamant specific, cu o durata de trei ani in scoli publice sau particulare, si obtin o diploma de stat. Infirmierul isi exercita functiile in institutii de spitalizare publice sau private, in servicii mcdicale de la locurile de munca, in scoli, inchisori, dispensare, laboratoare si la domiciliu. In mediu spitalicesc, infirmierul asigura unele ingrijiri privind igiena si viata de zi cu zi a bolnavilor cu participarea ajutoarelor de ingrijire puse sub responsabilitatea sa. Un infirmier poate, printr-o formare complementara, sa se specializeze in diferite sectoare (anestezie, reanimare, puericultura, sala de operatii).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Infirmitate motorie cerebrala - enciclopedia universala

Infirmitate motorie cerebrala:  Stare patologica neevolutiva si cu o deficienta intelectuala de cele mai multe ori moderata, consecutiva unei leziuni cerebrale perinatale a centrilor motori. O infirmitate motorie cerebrala (INC.) survine de cele mai multe ori in cursul ultimelor luni de sarcina in momentul nasterii, uneori in perioada neonatala (prima luna de viata). Ea este consecutiva suferintelor perinatale ale copilului, oricare ar fi cauza lor: infectie survenita in cursul sarcinii, hipoxie sau anoxie (diminuarea sau suprimarea oxigenului in tesuturi) in cursul nasterii; infectie a fatului; malformatie cerebrala. Se intampla ca nici o cauza sa nu poata fi pusa in evidenta. Atunci cand o infirmitate motorie cerebrala intervine in perioada de copil mic, ca se explica prin afectiunile dobandite: o encefalita, o meningita (infectia membranelor protectoare ale encefalului), sau un traumatism cranian, de exemplu. O infirmitate motorie cerebrala se caracterizeaza printr-o paralizie (diplegie, hemiplegie sau tetra-plegie), miscari involuntare si anormale, o pierdere a echilibrului, o absenta a coordonarii in miscari si uneori prin tulburari neurologice, senzitive, senzoriale, mintale sau nervoase (tulburari de auz, crize de epilepsie). Gradul de incapacitate este extrem de variabil si merge de la o usoara neindemanare si miscari stangace in mers pana la o imobilitate completa. Leziunile cerebrale responsabile de o infirmitate motorie cerebrala pot fi puse in evidenta prin noile tehnici de imagerie medicala, ca imageria cu rezonanta magnetica (IRM.). Nu exista actualmente tratament al acestei boli. Subiectul atins poate totusi sa progreseze in controlul muschilor si in mentinerea echilibrului multumita fizioterapiei si in controlul limbajului multumita ortofoniei. Subiectii cu o infirmitate motorie cerebrala pot, de cele mai multe ori, sa duca o viata apropiata de cea normala. Handicap.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Inflamabilitatea - enciclopedia universala

Inflamabilitatea:  Este de un interes deosebit in cazul combustibililor diesel; se exprima prin numarul Cet.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Inflamatie - enciclopedia universala

Inflamatie:  Reactie localizata a unui tesut, consecutiva unei agresiuni (ranire, infectie, iradiere etc.). O inflamatie se manifesta prin patru semne principale: roseata, caldura, tumefactie (umflatura), durere. Atunci cand tesutul sufera o agresiune, celule specializate, mastocitele, elibereaza histamina si serotonina, care stimuleaza vaso-dilatatia in partea afectata, ceea ce provoaca inrosire si incalzire. Capilarele (mici vase sangvine), supraincarcate, lasa sa scape lichid, care se infiltreaza in tesuturi, antrenand aici o umflatura si cauzand o senzatie dureroasa provocata prin stimularea terminatiilor nervoase locale. Inflamatia este insotita, de obicei, de o acumulare de globule albe care contribuie la asanarea si la restaurarea tesuturilor deteriorate. Ea constituie deci o reactie de aparare a organismului impotriva agresiunilor. Atunci cand inflamatia este prea importanta pentru a regresa spontan, este combatuta cu corticosteroizi sau cu antiinflamatoare nesteroidiene.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 36 37 38

39

40 41 42 »
«

»