´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 40

Informatie eronata, alterata - enciclopedia universala

Informatie eronata, alterata:  Stare a bazei de date in care informatiile stocate in aceasta sunt inutilizabile. Alterarea unei baze de date poate apare in general datorita defectiunilor hardware, dar si datorita unor pene ascunse in sistemul de gestiune a bazei de date sau chiar a sistemului de operare. Refacerea unei baze de date alterate se poate realiza folosind programe speciale, furnizate de producatorul sistemului de gestiune, si nu garanteaza refacerea in totalitate a informatiilor stocate (uneori se pot recupera numai anumite tabele ale bazei de date).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Infrarosu - enciclopedia universala

Infrarosu:  Radiatie situata, in spectrul electromagnetic, imediat dupa banda rosie din spectrul luminii vizibile. Radiatiile infrarosii sunt utilizate pentru actiunea lor termogena in tratamentul de completare al unor afectiuni: ele calmeaza durerile reumatismale, lumbago si durerile intercostale, activeaza circulatia, amelioreaza tulburarile circulatorii cutanate si favorizeaza procesele de cicatrizare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Inginerie genetica - enciclopedia universala

Inginerie genetica:  Totalitate a tehnicilor care permit manipularea acizilor nucleici (ADN , ARN.) in laborator. Ingineria genetica permite sa se izoleze o gena si sa fie produsa in cantitati mari. Aceasta poate fi utilizata pentru diagnosticarea unei boli ereditare (de exemplu la fit). Ingineria genetica studiaza, de asemenea, mecanismele care permit exprimarea acestei gene in celule. Izoland gena, se poate, de asemenea, sa se produca, in mari cantitati, proteina a carei sinteza o conditioneaza, cu scopul de a utiliza proteina respectiva in terapeutica. Astfel, este posibil sa se realizeze prin inginerie genetica insulina umana, pentru tratarea subiectilor diabetici, sau factorul VIII pentru a trata hemofilicii A. Proteinele astfel produse sunt mai sigure decat cele extrase din prelevate de la oameni, care risca sa fie contaminate viral. In sfarsit, ingineria genetica va permite ca genele izolate, atunci cand tehnica va fi pusa la punct, sa poata fi folosite pentru tratarea, in mod definitiv, a bolilor genetice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Ingrijiri paliative - enciclopedia universala

Ingrijiri paliative:  Totalitate a actiunilor destinate sa atenueze simptomele unei boli intre care, in particular, durerea pe care aceasta o provoaca, fara a o vindeca totusi. ingrijirile paliative sunt acordate indeosebi bolnavilor aflati in faza terminala a unei boli incurabile. Ingrijirile fizice constau in punerea sub oxigen, in schimbarea pozitiilor bolnavului, in administrarea de medicamente si, eventual, in practicarea unor interventii chirurgicale de confort. Lupta impotriva durerii intense si continue pe care o provoaca, de exemplu, unele cancere in faza terminala se bazeaza pe administrarea de analgezice majore (opiacee), uneori administrate la cerere prin mici doze intrarahidiene (in lichidul cefalorahidian). Blocajul chirurgical, prin sectionarea unuia sau mai multor nervi, al influxului nervos care transmite durerea poate, de asemenea, sa fie avut in vedere. Compania psihologica permite lupta impotriva anxietatii, a depresiei, a fricii, a revoltei sau a regretului legat de apropierea mortii, sau contra rusinii cauzate de sentimentul de neputinta sau de gradul de decadere. Ingrijirile paliative pot fi acordate in unitati specializate, dar si la domiciliul bolnavului, de catre un personal format in acest scop, si in colaborare stransa cu familia si cu medicul curant.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 37 38 39

40

41 42 43 »
«

»