´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 44

Injectie directa - enciclopedia universala

Injectie directa:  Tip de injectie de combustibil (motorina si, mai nou, benzina) direct in camera de ardere, pistoanele avand in cap o degajare (adesea de forma toroidala) unde se initiaza arderea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Injectie intradermica - enciclopedia universala

Injectie intradermica:  Introducere prin intepare, cu ajutorul unui ac, a unui lichid (medicament, vaccin, alergen etc.) in derm. O injectie intradermica permite sa se procedeze Ia vaccinari (BCG, impotriva tuberculozei), la decelarea unei alergii facand teste de sensibilitate Ia alergene, la realizarea de intradermoreactii (IDR.) utile pentru diagnosticarea bolilor ca tuberculoza, bruceloza, lepra, tularemia etc. O injectie intradermica necesita precautii de asepsie: spalarea mainilor si dezinfectarea Incului de injectare cu eter etilic sau cu alcool. Injectia se face pe fata interioara a antebratului, tragand putin de pielea pacientului si introducand acul fara a depasi limita dermului. Tehnica de injectare fiind destul de delicata, acest tip de injectie trebuie sa fie facut de un personal specializat (medic sau asistent medical). Produsul se injecteaza lent cu o seringa de capacitate 1-2 mililitri, cu ac scurt dar cu bizoul (taietura oblica a varfului acului) lung. Pielea se suprainalta, formeaza o papula si ia aspectul coajei de portocala atunci cand injectia este bine facuta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Injectie intramusculara - enciclopedia universala

Injectie intramusculara:  Introducere prin intepatura a unui medicament lichid in grosimea unui muschi. O injectie intramusculara, utilizata mai ales in cazul administrarii de produse ca solutiile uleioase (relativ dureroase), permite o actiune mai rapida si mai precisa a medicamentului decat administrarea pe cale orala, dar mai putin rapida si mai putin precisa decat cea pe cale venoasa. Injectarea se practica intr-o regiune in care muschii sunt grosi, in afara traiectului vaselor mari sau al nervilor importanti, cel mai des in fesa. Pentru a evita nervul sciatic, insepatura trebuie facuta in sfertul superoextern al fesei. Acele, lungi de la 6 la 8 centimetri - mai mult pentru solutiile uleioase -, sunt fine si cu bizoul lung. Utilizarea unui material de injectare de unica folosinta a devenit obisnuita. Acul este infundat perpendicular, cu o lovitura seaca, cu scopul de a evita durerea. Este important sa se verifice ca nu curge sange si deci ca acul n-a patruns intr-un vas sangvin. Este bine sa se alterneze locurile de injectare pentru a limita riscul formarii de mici hematoame sau de mici induratii, susceptibile sa survina in cursul unor serii lungi de injectii, si tratarea induratiilor prin aplicarea de comprese calde de mai multe ori pe zi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Injectie intravenoasa - enciclopedia universala

Injectie intravenoasa:  Introducere a unui lichid intr-o vena prin intepare. O injectare intravenoasa, prin introducerea directa a medicamentului in circulatia sangvina, permite o actiune terapeutica difuzata in tot organismul, mai intensa si mai rapida decat pe alte cai. Ea se utilizeaza atunci cand produsele prescrise sunt iritante si deci putin adecvatc la injectarea intramusculara. O injectie intravenoasa necesita cunostinte anatomice precise (deosebirea venelor de artere, localizarea venelor etc.) si nu poate fi practicata decat de un personal specializat, medici sau asistente medicale cu diploma de specialitate. Injectia se face de cele mai multe ori in plica cotului, unde venele sunt mai vizibile comparativ cu alte locuri ale corpului, dar ea poate fi facuta si in venele antebratului sau in cele de deasupra mainii. Injectarea necesita aplicarea unui garou, destinat sa faca vena sa iasa in evidenta si se indeparteaza dupa ce vena a fost punctionata, ceea ce se stie atunci cand intra sange in seringa. O injectie intravenoasa se face foarte lent cu seringi de capacitate 5-10 mililitri si cu ace de 4-5 centimetri lungime, cu bizou scurt. Injectia o data terminata si acul scos, se dovedeste necesar sa sc comprime vena trei-patru minute pentru a evita formarea unei echimoze.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 41 42 43

44

45 46 47 »
«

»