Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 52

Insuficienta coronariana - enciclopedia universala

Insuficienta coronariana:  Incapacitate a arterelor coronare de a furniza aportul de sange oxigenat corespunzator necesitatilor inimii. Aceasta lipsa de adaptare intre nevoile si aporturile in sange oxigenat poate rezulta din doua mecanisme diferite. O insuficienta coronariana primara (de cauza necunoscuta) se traduce printr-o scadere a debitului sangvin in arterele coronare. O insuficienta coronariana secundara (a carei cauza este cunoscuta) corespunde unei cresteri in nevoile de oxigen, in cursul unui efort fizic de exemplu, si unei imposibilitati pentru inima de a aduce acest supliment de oxigen. In tarile industrializate, insuficienta coronariana este o coronaropatie (afectiune a arterelor coronare) extrem de raspandita. In Franta - de exemplu - ea reprezinta prima cauza de deces. Un mare numar dintre ele apar brusc la barbati si femei de varsta medie, de altfel intr-o stare buna de sanatate, insa majoritatea lor se refera la subiecti de varste mai mari de 65 de ani. Originea cea mai obisnuita a unei insuficiente coronariene este dezvoltarea unei ateroscleroze. In acest caz. Uterele coronare sunt astupate de placi formate dintr-o depunere grasoasa bogata in colesterol, ateromul. Un trombus (cheag sangvin), format in contact cu suprafata mgoasa a acestor placi, poate in continuare sa agraveze ingustarea coronariana pana la ocluzia coronariana. Cauzele ateromului sunt numeroase si legate intre ele. Principalii factori de risc de ateroscleroza sunt predispozitiile genetice, bolile ca diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala sau un mod de viata caracterizat prin tabagism, lipsa de miscare fizica, excesul de greutate, in sfarsit o alimentatie bogata in produse lactate si in grasimi animale, care provoaca o crestere excesiva a nivelului de colesterol in sange. Influenta personalitatii, a comportamentului si a stresului este controversata inca. Unii medici cred ca infarctul miocardic este mai frecvent la subiectii avand o personalitate de "tip A" (intotdeauna grabiti, ei urmaresc in permanenta ora, suporta greu intarzierile si ii intrerup pe altii in mijlocul propozitiei), activi si intreprinzatori.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Insuficienta hepatocelulara - enciclopedia universala

Insuficienta hepatocelulara:  Totalitate a manifestarilor clinice si biologice consecutive unei diminuari importante a masei celulelor hepatice. In limbajul curent se vorbeste de insuficienta hepatica pentru a desemna tulburarile care nu au nici o legatura cu ficatul: migrene, digestii dificile, eruptii cutanate. Insuficienta hepatocelulara are cauze variate: hepatite acute sau cronice, ciroze, tumori care distrug ficatul. La un nivel moderai, insuficienta hepatocelulara se traduce prin semne putin specifice: astenie, fatigabilitate, somnolenta, pierdere in greutate. La un stadiu mai avansat apar o multitudine de tulburari: icter, tulburari de hemostaza (mici hemoragii), tulburari nervoase mergand de la somnolenta la coma (encefalopatie hepatica) cu tremuraturi aparte, asterixis. Exista, de asemenea, tulburari endocrine: pierderea pilozitatii, diminuarea libidoului, infertilitatea. Palmele sunt rosii si acoperite de mici angioame stelare (pete rosii in forma de stea). Perturbarile functiei renale se traduc printr-o retentic de saruri si prin tulburari ale diurezei. Atingerea aparatului circulator se manifesta printr-o accelerare a pulsului si printr-o crestere a debitului cardiac. Tratamentul, chiar simptomatic, este dificil si putin eficace. Pentru a vindeca pacientul nu exista, ca in cazul rinichiului, un mijloc artificial de inlocuire (dializa): singura posibila este grefa de ficat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Insuficienta mitrala - enciclopedia universala

Insuficienta mitrala:  Defect de inchidere a valvulei mitrale (intre auriculul stang si ventriculul stang) in sistola, ceea ce antreneaza un reflux de sange din ventricul in auriculul stang. in insuficienta mitrala, inima stanga trebuie sa lucreze mai intens pentru a ejecta sangele care reflueaza spre auricul. In timp, se ajunge la constituirea unei insuficiente cardiace stangi si la acumularea de sange in amonte de inima stanga, care poate provoca un edem pulmonar. Insuficienta mitrala se observa la indivizii tineri, mai des Ia barbati. Ea poate fi consecutiva unui reumatism articular acut, foarte frecvent in tarile in curs de dezvoltare, dar tinzand sa se rareasca in tarile industrializate. Printre alte cauze, se afla prolapsul valvular mitral. Insuficienta mitrala ramane multa vreme fara simptome. Dar evolutia ei poate fi marcata printr-o jena respiratorie la efort, o oboseala si palpitatii. Mai tarziu apar semnele insuficientei cardiace stangi, apoi a celei drepte (edem al membrelor inferioare), in absenta tratamentului. Insuficienta mitrala poate, de asemenea, sa se complice printr-o endocardita. Tratamentul asociaza un regim desodatin caz de insuficienta cardiaca, limitarea activitatilor fizice si medicamentelor. In caz de dispnee (jena respiratorie), este prescris un diuretic pentru a combate supraincarcarea vasculara pulmonara (incarcarea cu sange a vaselor pulmonare) si edemele. Digitalicele sunt administrate pentru a creste forta contractiilor cardiace si pentru a le regulariza ritmul; anti-coagulantele, uneori, pentru prevenirea formarii cheagurilor. Chirurgia valvulara mitrala (plastie mitrala sau punerea unei proteze) nu este avuta in vedere decat atunci cand exista o jena la efort sau cand ventriculul stang este puternic dilatat. Insuficienta mitrala pura poate fi tolerata timp de douazeci de ani si chiar mai mult fara simptome deranjante. Prognosticul ei este bun daca boala este supravegheata cu regularitate si tratata inainte de a se instala vreo alterare ireversibila a functiei ventriculare stangi deoarece, atunci cand apare aceasta, speranta de viata risca sa fie limitata la cativa ani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Insuficienta pancreatica - enciclopedia universala

Insuficienta pancreatica:  Deficit al uneia sau al ambelor functii secretorii ale pancreasului. Insuficienta priveste fie functia exocrina (secretia in intestin a enzimelor care asigura digestia proteinelor, lipidelor si glucidelor), fie functia endocrina (secretia in sange a hormonilor dintre care cel mai important este insulina). Insuficienta pancreatica exocrina este consecutiva fie distrugerii pancreasului (pancreatita, cancer etc.), fie obstructiei canalului lui Wirsung, carc vehiculeaza secretiile externe spre duoden (cancer). Aceasta insuficienta se traduce prin prezenta grasimilor in scaun. Tratamentul cuprinde, in afara celui al cauzei, daca este posibil, administrarea de extracte pancreatice pe cale orala pentru a suplini lipsa enzimelor care lipsesc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 49 50 51

52

53 54 55 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct