´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 54

Insuficienta valvulara - enciclopedia universala

Insuficienta valvulara:  Anomalia de func tionare a valvulelor cardiace care antreneaza un reflux de sange in cavitatea cardiaca pe care o paraseste. Insuficienta valvulara poate privi, in ordinea descres-canda a frecventei, valvula mitrala, valvula aortica, valvula tricuspida sau valvula pulmonara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Insuflatie - enciclopedia universala

Insuflatie:  Introducere a unui gaz intr-o cavitate a organismului. Astfel, insuflatia peritoneala este prima etapa a unei celioscopii (examenul cavitatii abdominale cu ajutorul unui tub optic introdus printr-o incizie minuscula).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Insula Pastelui - enciclopedia universala

Insula Pastelui:  Insula Pastelui din Chile reprezinta unul dintre cele mai misterioase locuri de pe Pamant. Desi se afla in Oceanul Pacific, la 4.200 de kilometri departare de statul sud-american Chile, este considerata teritoriu al acestuia. Insula este cel mai bine cunoscuta pentru Moai, statuile sale uriase sculptate in piatra , cu un aspect misterios si cu priviri indreptate simbolic spre cer, spre ocean sau spre anumite obiective de pe insula. Nimeni nu stie cu exactitate cine le sunt autorii, care a fost soarta lor si pentru ce au sculptat masivele statui. Niciun locuitor al insulei nu poseda cunoasterea artei prelucrarii lor si nimeni nu poate explica felul in care a fost posibila crearea acestor colosi din piatra inalti de pana la 20 metri si grei de pana la 90 tone. Mai mult de atat, ulterior sculptarii statuilor in apropierea carierei de unde erau extrasi monolitii, uriasele corpuri erau transportate pe distante de pana la 20 de kilometri de la sursa, lucru de nerealizat astazi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Insulele lui Langerhans - enciclopedia universala

Insulele lui Langerhans:  Portiunea endocrina a pancreasului care secreta insulina (hormon care regleaza nivelul glucozei in sange). Diabetul zaharat insulinodependent este consecutiv unei insuficiente a secretiei de insulina de catre insulele lui Langerhans; aceasta afectiune este probabil de origine autoimuna.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 51 52 53

54

55 56 57 »
«

»