´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera I - pagina 58

Intepaturi ale pielii - enciclopedia universala

Intepaturi ale pielii:  Diferitele tipuri de intepatura pot fi inventariate dupa originea lor. Intepaturile de plante sunt provocate de catre spini (trandafir, salcam, cactus) sau de catre perii urticanti (urzica). Intepaturile de animale sunt provocate de diferite tipuri de aparate de intepare: tepi (arici, pestele-vipera, porc de mate), ace sau tepuse, carlige sau celule vezicante. Tepusa poate sa se afle in fata (tantar, capusa) sau in spatele animalului (albina, viespe, scorpion). Serpii si paianjenii inteapa prin carligele lor. Bucatile de spin ramase in piele dupa ruperea lor trebuie sa fie indepartate. Acul de albina sau de viespe, atunci cand a ramas infipt in piele, nu trebuie scos cu degetele sau cu o penseta. Acest lucru ar provoca, de fapt, patrunderea totalitatii veninului ramas in sacii cu venin, doar o cantitate mica din veninul acestor saci fiind injectata in timpul intepaturii. Pentru a indeparta un ac, trebuie trecuta rapid, razant cu pielea, lama unui cutit care sa prinda capatul acului. Capusele trebuie sa fie adormite sau omorate, cu ajutorul unei comprese cu eter sau, in lipsa, cu benzina sau gaz lampant, inainte de a fi smulse, pentru a evita ramanerea capului capusei in piele. Este posibila aspirarea veninului inoculat cu ocazia unei intepaturi cu ajutorul unei ventuze cu piston, posibil de gasit in comert, care are o garnitura de capete concepute pentru a se adapta Ia marimea si forma intepaturii. Veninurile de albine, trantori sau viespi fiind distruse sub influenta caldurii, mentinerea unei surse de caldura (incalzitor special, disponibil in comert, sau o tigara aprinsa, de exemplu) timp de aproximativ un minut in apropierea punctului de inoculare (la o distanta suficienta pentru a nu provoca o arsura) este eficace. Gheata, aplicata pe punctul de inoculare, incetineste absorbtia si difuzarea veninului. Apa rece, lasata sa curga pe locul intepaturii sau in compresa, calmeaza urticaria pe care o provoaca unele intepaturi. Aplicatiile de corticosteroizi, in forma de lotiune sau de pomada, fac sa se diminueze sau sa se stinga inflamatia. Medicamentele antihistaminice permit suprimarea

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Interactiune medicamentoasa - enciclopedia universala

Interactiune medicamentoasa:  Modificare a efectelor unui medicament de catre alt medicament sau de catre o substanta data. intr-o multime de cazuri, efectul este favorabil si medicii il folosesc pentru a creste eficacitatea unui tratament. De altfel, un medicament poate fi utilizat ca antidot al altuia in caz de intoxicatie. In alte cazuri, efectul este nefast. Acesta poate merge de la o simpla blocare a efectului favorabil la o rcactie care sa puna in pericol viata pacientului (soc anafilactic, de exemplu). Astfel, o asociere intre doua medicamente sau intre un medicament si o substanta determinata (alcool, in principal) poate fi contraindicata (interzisa), nerecomandabila (beneficiul asteptat trebuie sa prevaleze asupra riscului intampinat) sau poate face doar obiectul unor precautii de utilizare (supraveghere mai atenta). Doua medicamente luate simultan pot actiona sinergie (in acelasi sens) si, in acest caz, efectele (bune sau rele) sunt fie aditionate, fie potentate (efect mai puternic decat simpla aditionare). Ele mai pot actiona si in mod antagonist (in sens contrar) si isi pot micsora sau anihila reciproc efectele. Asocierea mai multor medicamente nu trebuie sa se faca decat sub prescriptie medicala, cu scopul de a evita riscurile interactiunii medicamentoase.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Intercooler - enciclopedia universala

Intercooler:  Schimbator de caldura (cu aer sau cu lichid) folosit, in cazul motoarelor supraalimentate, pentru racirea aerului ce iese din turbina, in vederea recircularii acestuia, ca aer de admisie, in conditii de eficienta sporita (cresterea randamentului umplerii, imbunatatirea arderii etc.). Termenul este preluat intocmai din limba engleza si are echivalentul romanesc racitor intermediar (o traducere aproximativa).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

Interferon - enciclopedia universala

Interferon:  Substanta a organismului dotata cu proprietati antivirale, anticanceroase si modulatoare ale functiei imunitare. Interferonii fac parte din citokine, proteine mici secretate de diferite tipuri de celule, care au o actiune regulatoare si stimulatoare a sistemului imunitar. Exista trei tipuri de interferoni: interferonul alfa, produs de monocite; beta, de catre fibroblasti; gama. de catre limfocitele T. Interferonii, obtinuti prin inginerie genetica, sunt utilizati in tratamentul sarcomului lui Kaposi din cadrul SIDA, in cel al hepatitei cronice si al unor cancere (leucemia cu tricoleucocite, melanomul malign, carcinomul hepatocelular). Ei sunt administrati pe cale subcutanata sau intramusculara. Efectele lor adverse depind de doza absorbita, dar ele sunt reversibile: sindrom pseudogripal, tulburari digestive, neurologice, cardiovasculare, cutanate, crestere a transaminazelor, prezenta a proteinelor si a sangelui in urina. Interferonii gama sunt pana la 300 ori mai eficace decat alte tipuri de interferoni, dar ei reduc productia de anticorpi in organism, favorizand astfel suprainfectiile. In schimb, toti interferonii suscita productia de autoanticorpi (anticorpi indreptati impotriva insusi subiectului).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera I

« 55 56 57

58

59 60 61 »
«

»